Vysocí, šlachovití, mrštní, štíhlí a elegantní. Chrti provázejí člověka už déle než tisíc let. Původně psi vyšlechtění k lovu gazel, králíků a lišek už dnes plní hlavně společenskou funkci, neklesá ale ani jejich obliba pro dostihové soutěže. V České republice ale nejde o peníze a výhodné sázkové prostředí. Pro chovatele jsou dostihy především hobby a jejich konání u nás vzniklo doslova na zelené louce.

Chovatelů dostihových chrtů je v České republice několik stovek. Pokud má majitel zájem začít se věnovat chrtím dostihům, jen přirozený talent psa a vynikající tělesná kondice nestačí. Bez výcviku to nejde a začíná často přímo doma. Důležité je probudit lovecké pudy.

Venčení psa v karanténě - Ilustrační foto
Ocitli jste se v karanténě? O psa se přesto postaráte

„Jako první se pejsek musí naučit na střapec. To se obvykle provádí tak, že se střapec přiváže provázkem k delší tyčce, popřípadě k násadě od koštěte, a popotahuje se s ním před pejskem, který se ho snaží ulovit,“ popisuje chovatelka plemene whippet Eliška Vydarená. „Když už pejsek pochopí, o co jde, začnou se trénovat rovinky a následně ovál,“ doplňuje Vydarená. Když pes zvládá trať i přítomnost dalších psů na ní, musí si vyběhat dostihovou licenci. Podmínkou je absolvovat jeden sólo běh a dva společné běhy s jinými psy. Pak začíná jeho závodní kariéra.

Psi mohou běhat roky

Ta nemusí být vůbec krátká. „Věk pro zahájení kariéry je patnáct měsíců pro whippety a Italské chrtíky, osmnáct měsíců pro ostatní plemena,“ vypočítává Ivona Steinvald, chovatelka dostihových chrtů. Poslední dostihovou sezónou je pro psa ta, během které dosáhne věku osmi let. Obecně je za nejlepší dostihové plemeno považován greyhound anglický chrt, ikonický štíhlý elegantní pes. V České republice ale nemusí být zatím pro dostihy tolik vyhledávaný. Není tu totiž pro něho vhodná běžecká dráha, kde by své schopnosti rozvíjel. „Bohužel zatím v České republice máme absenci pískových drah, které jsou pro Greyhoundy vhodnější než dráhy travnaté,“ popisuje Steinvald.

Písková dráha se aktuálně tvoří na severu Čech v Dětřichovci, která má sloužit především pro trénink zkušených psů a začátečníků. Na trávě se běhá v Kolíně, Lednici a Mladé Boleslavi. Dostihová dráha se obvykle buduje na dvě vzdálenosti, 360 metrů měří dráha pro malá plemena, ta velká běhají na dráze dlouhé 480 metrů. Každá dráha musí být vybavena startovacími boxy pro šest psů a systémem, který táhne návnadu. Chrti jsou během běhu vybavení dostihovou dečkou a košíkem.

Pacienti
I pes může mít chřipku. Jak ji poznat a léčit?

„Před startem je třeba psa řádně vychodit a následně se losuje pořadí boxů, tedy box 1 až 6, ze kterého pes poběží,“ vysvětluje proces před startem Ivona Steinvald.. „Po odstartování dostihu psi vyběhnou ze startovacích boxů, kdy stíhají návnadu taženou před nimi, a to až do cíle. Během běhu se pes musí věnovat pouze stíháním návnady, není tolerováno napadání jiného psa,“ poznamenává chovatelka chrtů. Závodí se ve dvou rozbězích a jednom finále, ze kterého vzejde vítěz.

Na oblibě stoupá coursing

Mimo chrtích závodů mají majitelé rychlých psů možnost nechat je (a možná i sebe) vyřádit na drahách takzvaného coursingu. Ten se od dostihů liší především startovní listinou. Coursingu se mohou účastnit všechna plemena s platnou coursingovou licencí. Mezi běžci tak uvidíte často třeba rhodhéské ridgebacky, ale i malá plemena teriérů nebo i labradory.

„Běhat jsem ale viděla i německou dogu, pekingského palácového psíka, výborný může být i buldoček. Běhají i voříšci. Záleží jen na nadšení samotného psího jedince. Na tom, kdo byl jeho předkem vůbec nezáleží,“ vyjmenovává Andrea Švábová, chovatelka parson russel teriérů, která pořádá coursingová klání. „Coursing je sport, který se bude líbit každému pejskovi, kterému jsou vlastní lovecké pudy a touha štvát kořist. Takže jestli máte doma aktivního pejska, který rád sportuje a běhá, zkuste ho vzít na nějaký coursingový trénink a vyzkoušejte, co on na to,“ dodává Andrea Švábová.

Nestačí jen rychlost, ale i obratnost

U dostihů a coursingu se liší také závodní prostředí a způsob hodnocení. „Při chrtích dostizích psi vybíhají ze startovacích boxů a stíhají umělou návnadu na dostihovém oválu,“ vysvětluje Steivald.

„Při coursingu psi stíhají návnadu na louce, kde jsou rozmístěny kladky a návnada je tažena pomocí navijáku. Na rozdíl od dostihů se může trať měnit a pes ve své podstatě nezná tu, kterou poběží,“ doplňuje chovatelka. Zatímco u dostihů je určující konečné pořadí v cíli, u coursingu se hodnotí dalších pět kritérií. Za ně dostávají psi body, které určí konečné pořadí.

Ilustrační snímek
Ztratil se vám pes? Poradíme, jak ho hledat

„Jedná se o obratnost, rychlost, vytrvalost, sledování a úsilí,“ vyjmenovává Steinvald. Každé kritérium je hodnoceno dvaceti body. Běhá se dvoukolově a minimální počet bodů, aby pes postoupil do druhého kola, je padesát. Vítězí pes, který v součtu dosáhne vyššího počtu bodů. Délka coursingové tratě se pohybuje od 600 metrů do jednoho kilometru, opět v závislosti na plemeni.

Trénuje se pro radost, není to byznys

Chrtí dostihy v České republice nemají dlouhou tradici. Například Česká greyhound dostihová federace vznikla v roce v 2003. Dostihy jsou považovány jako hobby, nikoli za sportovní odvětví, jako je tomu například na britských ostrovech. Na chrtích dostizích v Česku se vydělat nedá, oficiální sázkové kanceláře sázky na chrtí dostihy nevypisují. Na druhou stranu se čeští chovatelé nemusejí potýkat s kontroverzí, která je s chrtími závody, sázkami a usmrcováním nevýdělečných psů, v zahraničí spojená. Záchranou chrtů se zabývají mnohé české organizace, například Chrti v nouzi či Galgo v nouzi.

Chrtí dostihy jsou určeny pouze pro plemena FCI (Mezinárodní kynologická unie) desáté skupiny a vyjmenovaná plemena z FCI skupiny pět dle Národního dostihového a coursingového řádu. Coursingu se mohou naopak účastnit všechna plemena s platnou coursingovou licencí.