„Orkla Foods Česko a Slovensko, v souladu se strategií udržitelnosti mateřské společnosti Orkla, se zavazuje ve své výrobě nepoužívat klecová vejce nejpozději od roku 2025,“ potvrzuje za společnost Milan Linka. Závazek společnosti se vztahuje i na sortiment Orkla Food Ingredients Česko, která nabízí zboží pro koncové zákazníky, ale i zboží pro další průmyslové zpracování.

Slepice - Ilustrační foto
Klecovým chovům bude od roku 2027 konec. Zakázána bude i drezura v cirkusech

Mezi ně patří třeba vaječná melanž, jež se využívá zejména i v cukrařině, a další vaječné produkty. V praxi to znamená, že bagety a sendviče plné majonézy i nasekaných vajíček, které si s oblibou kupují třeba řidiči na čerpacích stanicích, budou obsahovat už jen vajíčka od slepic, které žily v lepších podmínkách chovu.

Důležitá odezva od podniků

Ochránci zvířat rozhodnutí společnosti vítají nejen kvůli rozšíření řad odpůrců klecových chovů. Orkla je už velkým hráčem na potravinářském poli a mohla by být inspirací pro další velké podniky. „Padá tak i poslední argument některých firem a politiků, tedy že nebudou dodavatelé bezklecových vaječných produktů a že se do České republiky bude muset vozit vaječná hmota ze zahraničních klecových chovů,“ vysvětluje Ivo Krajc, mluvčí organizace OBRAZ, která bojuje za práva zvířat.

Klecový chov slepic - Ilustrační foto
Krutý život v klecovém chovu. Ochránci zveřejnili drsné video ze slepičí farmy

Podle organizace nechtějí firmy nadále podporovat krutost na zvířatech, proti které jejich zákazníci brojí. „Vždyť 78 procent Čechů se v letošním průzkumu vyslovilo pro zákaz klecových chovů slepic a pouze pět procent lidí by volilo raději polské klecové vejce před o něco dražším českým z alternativního chovu,“ komentuje předseda spolku OBRAZ Obránci zvířat Marek Voršilka.

V obchodě dříve

Diskuse o zrušení klecových chovů nabyla na síle poté, co v roce 2018 organizace OBRAZ odvysílala záběry z českých klecových chovů. Na šokujících snímcích byla zvířata v klecích zubožená, bez peří a některé kusy mezi živými slepicemi byly mrtvé.

Klecový chov slepic - Ilustrační foto
Nejen slepice. V klecích žije v EU přes 300 milionů zvířat

Některé řetězce se proto od klecových chovů distancovaly a zavázaly se k roku 2024 vejce z nich už dále neodebírat, a to nejen pro běžný sortiment, ale také jednorázové akce. Billa a Penny Market svoje úsilí nakonec ještě zrychlí. Klecová vejce přestanou nabízet už na konci roku 2023.