Mezinárodní den zvířat jako svátek všech zvířat připadá každoročně na 4. října, kdy v tento den slaví svůj svátek i patron všech zvířat sv. František z Assisi.

„Františkovi se vždy zdálo, že jej zvířata chápou lépe než lidé, jsou k němu upřímná a neznají přetvářku. Velmi rychle zjistil, že je s nimi šťastnější a v jejich přítomnosti spokojenější," řekla Dagmar Veselá, provozovatelka bruntálského kočičího útulku na Žlutém kopci.

Více lásky, méně zášti

O stovku koček se v útulku starají zástupci občanského sdružení Kočky Bruntál. Svátek letos vychází na pátek. V době, kdy se lidé k sobě chovají povětšinou s vypočítavostí a přáteli jsou pouze po dobu kdy, je to pro ně výhodné, vzpomeňme i my v tento den na zvířata, která jsou neodmyslitelnou a nesmírně důležitou součástí našeho světa.

„Náš osobní vztah ke zvířatům by neměl být vstřícný pouze v tento den. Dostáváme všichni velkou příležitost k vyjádření svého postoje," uvažovala Dagmar Veselá.

Zachránkyně a ochránkyně opuštěných koček Veselá vyzvala, aby si lidé více všímali zvířat ve městech, v parcích, zahradách či v lese nebo u řek. Právě my bychom měli dohlédnout, aby se těmto zvířátkům vedlo alespoň z poloviny tak dobře jako těm, které máme doma. Aby měly vždy trochu jídla pro sebe a mladé, a aby je nikdo netýral a zbůhdarma nezabíjel.

„Proto 4. října přijďte domů či do útulků s tou nejchutnější kostičkou, konzervou, kapsičkou či granulkami, nebo svému zesnulému zvířecímu kamarádovi zapalte svíčku a věnujte mu aspoň krátkou vzpomínku. Neboť o tom Mezinárodní den zvířat je. František z Assisi to řekl krásně za nás za všechny: se zvířaty jsem nesmírně bohatý," dodala paní Dagmar Veselá.