V loňském ročníku Rallye Dakar vezl závodník Martin Kolomý za čelním sklem svého kamionu zeleného maskota týmu, plyšáka zubaté žáby. Tahle originální bruntálská žába absolvovala s posádkou cestu z Buenos Aires do Limy, zhruba osm a půl tisíce kilometrů, projela Argentinu, Chile a Peru.

V této nejobtížnější rallye na světě skončila posádka našich závodníků na sedmém místě.

Žába překonala hory a pouště

„Byla součástí závodního týmu, byla při tom, když se kamion převrátil na bok. Je v autentickém stavu a nese stopy dálek, nachytal se na ni prach v jihoamerické poušti Atacama, přejela přes Andy. Jsou na ní přísavky, které ji držely na čelním skle kamionu. Je to zcela jedinečný exemplář," popisoval zubatou žábu Tomáš Koňařík, který neustále oživuje dění okolo tohoto novodobého symbolu Bruntálu.

Plyšáky šila stejná vybraná dílna, která je i exkluzivním výrobcem legendárních krtečků.

Šance pro sběratele a fanoušky

Zkrátka tenhle plyšák zubaté žáby má něco za sebou. A nyní změní majitele. Dražba této unikátní zubaté žáby proběhne tuto sobotu na programu galavečera ve Společenském domě, kterým slavnostně začíná rok oslav osmistého výročí založení města Bruntálu.

Šanci získat ji mají sběratelé kuriozit, regionální patrioti, automobiloví fanoušci nebo lidé, kteří chtějí přispět na dobrou věc. Zájemci o účast v dražbě si ale musí koupit vstupenku na zábavný večer nebo požádat o koupi někoho z návštěvníků. „Výtěžek půjde na dobročinné účely, veškeré peníze z dražby věnujeme bruntálskému středisku Sagapo, které se stará o postižené," zdůraznil Tomáš Koňařík.

Zubatá žába s rodokmenem

Nový majitel dostane žábu a spolu s ní i zarámovaný certifikát pravosti spolu s fotkami závodního kamionu a podpisem závodníka Kolomého. „Martin Kolomý se na to podepisoval 31. prosince, den před odletem na další ročník Rallye Dakar," prozradil Tomáš Koňařík. Zájemci o dražbu si už teď mohou žábu prohlédnout na internetových stránkách www.zubatezaby.cz nebo přímo v kanceláři Tomáše Koňaříka v ulici Požárníků v Bruntále.

Kdo bude dražbu licitovat, je zatím tajemství. Vyvolávací cena bude pravděpodobně 547 korun. Jde totiž o startovní číslo, které měla závodní tatra Martina Kolomého na Rallye Dakar.