V roce 2006 koupili nájemníci z domů na bruntálském sídlišti své byty, o rok později si začali střádat do fondu na opravy. Založili družstvo a zvolili výbor, do jehož čela vybrali předsedkyni Olgu K. Že tato volba nebyla dobrý nápad, zjistili až o několik let později.

To už ale na jejich společném kontě chybělo 416 tisíc korun. Jak se zdá, jen tak snadno se jim peníze v dohledné době nevrátí.

Zpronevěra pro blaho syna

Olga K. se ke zpronevěře 416 tisíc korun přiznala v úterý 27. března u bruntálského soudu. A na co tolik peněz potřebovala? Chtěla pomoct synovi, kterému se nedařilo v podnikání, i když věděla, že sama nebude schopna peníze „vypůjčené“ ze společného účtu vrátit.

„Syn přišel a řekl: Mami, můžeš mi pomoct? Odkud peníze jsou, nevěděl. Říkala jsem mu, že jsem si půjčila. On byl věčně bez peněz, jak dělal toho podnikatele,“ vypověděla Olga K. před soudem.

Zdá se, že synovi byla nejen matkou, ale také pokladničkou, nebo spíš dojnou krávou. Za syna platila zdravotní a sociální pojištění i nájem. Teď má z veškerého majetku už jen byt, na nějž je navíc vedena exekuce. Mimo zpronevěru peněz bytového družstva nasekala dalších přes sto tisíc dluhů u bank i u nebankovních společností. Na dotaz soudce Lumíra Čablíka, proč to vlastně všechno dělala, obžalovaná odpověděla: „Asi proto, že mám jen jednoho syna.“

Šlo o úmysl a promyšlenost

Žalobkyně Zuzana Ševčíková v závěrečné řeči podotkla, že odsouzené Olze K. přitěžuje především délka páchání trestné činnosti i loňské podmíněné zastavení trestního stíhání. Před soudem tehdy stála kvůli dvanácti tisícům korun, o něž připravila sousedku. Jí také neřekla pravdu, ale převzala peníze pod záminkou, že poslouží na opravy.

„Šlo tedy o úmyslné, dlouhodobé a promyšlené jednání,“ zdůraznil po vynesení rozsudku soudce Lubomír Čablík.

Rozsudek je pravomocný, protože obžalovaná se ještě v soudní síni vzdala práva na odvolání, stejně postupovala státní zástupkyně Ševčíková. Svých dluhů by se měla hledět Olga K. zbavit ve tříleté zkušební lhůtě, kterou jí soudce vyměřil na zkoušku. Jinak půjde na dva roky do vězení. Zatím zůstává ale jen u slibů.

Zda se defraudantce Olze K. podaří splatit své dluhy vůči bruntálskému bytovému družstvu, je ve hvězdách. „Říkala nám, že si vezme úvěr, že to všechno splatí. Furt tvrdila, že brzy doloží doklady, jak se to bude řešit,“ konstatovala jedna ze sousedek, která před soudem vypovídala v roli svědka.

Obžalovaná slíbené doklady nikdy nedoložila, a zatím vrátila sousedům jen pouhých patnáct tisíc korun. Zdá se, že alespoň už nebude nezodpovědně podporovat svého dospělého syna. Ne že by mu nechtěla pomoct. „Teď už to nepůjde, teď už na to nemám,“ prohlásila.