Kromě obvyklého projednávání prodejů bytů či převodu pozemků se krnovští zastupitelé například vyjádří k doporučení Rady města Krnova uzavřít partnerskou smlouvu s ukrajinským městem Nadvirna. Hlavním bodem programu bude rozbor hospodaření města za první pololetí.

V porovnání se schváleným rozpočem tvořily k 30. červnu příjmy krnovského rozpočtu 58,5 procent, běžné výdaje 47,2 procent a kapitálové výdaje 65,3 procent. „Příjmy přes padesát procent letošního rozpočtu jsou dány například příjmy z prodeje majetku a z nájmů. Čerpání kapitálových výdajů je vyšší hlavně kvůli velké investiční akci rekonstrukce a intenzifikace čistírny odpadních vod. Ta již byla v prvním pololetí dokončena,“ vysvětlila vedoucí odboru ekonomiky a financí Marie Můčková.

Při úpravě rozpočtu je navrženo jeho povýšení o částku 5 229 700 korun. „Ve výdajích dochází k minimálním úpravám, protože se nepouštíme do dalších větších investic. Letošní rok je zaměřen především na dokončení akcí zahájených v loňském roce,“ uvedla místostarostka Renata Ramazanová.

V daňových příjmech došlo ve srovnání s předchozím rokem k výraznému propadu daně z příjmu podnikajících fyzických osob. „Při tvorbě rozpočtu město počítalo s celkovým poklesem daňové výtěžnosti oproti předchozímu roku o 3,6 milionu korun. Ke konci června ale propad daní činil už 4,4 milionu korun. To se však během prázdnin změnilo a ke konci srpna je již jen 400 tisíc korun v porovnání se skutečností loňského roku,“ komentovala situaci Marie Můčková.

Zářijové zasedání zastupitelů přináší také jednu novinku. Mění se čas určený pro hovory zastupitelů a vedoucích odborů s občany. Budou začínat už v 18 hodin, to znamená o hodinu dříve, než tomu bylo dosud.