Mezinárodní vytrvalostní závod Winter Survival pořádá Generální štáb AČR už 26 let. Organizačně zabezpečuje Univerzita obrany v Brně. Ve dnech 26. až 31. ledna čekají na tříčlenné vojenské hlídky mnohakilometrových přesuny. 

Ilustrační foto.
Nová bruntálská ulice ponese název Dubová

Vojáci budou zdolávat skalní stěny, překonávat vodní toky a hluboké rokle. Absolvují biatlon i závodní sjezdy na lyžích. Prokážou, zda umí poskytovat první pomoc a transportovat zraněného. Čeká je střelba z armádních zbraní i hod granátem na cíl.  Dvě noci stráví ve volné zimní přírodě. Zkrátka je čeká spousta úkolů a zkouškek, ve kterých si sáhnou až na dno svých sil, prokážou psychickou odolnost a schopnost přežit v zimním horském prostředí. 

Ilustrační foto.
Tříkrálová sbírka byla v okrese Bruntál ještě úspěšnější než loni

Celková délka přesunů na lyžích bude více přes 80 kilometrů. Musí ji zvládnout s veškerou výbavou pro přežití na zádech. "Letos čeká vojáky ještě více lezeckých disciplín a úkolů ve skalách než v předchozích letech. Například vyprošťování uvízlého člena týmu ze skalní průrvy," prozradil   Pavel Pazdera, tiskový mluvčí mluvčího armádního mistrovství Winter Survival 2020. 

Winter Survival je Mezinárodní mistrovství Armády ČR v zimním přírodním víceboji. Začíná v neděli na Ovčárně pod Pradědem, a soutěžní výmy budeme v Jeseníkách potkávat až do konce ledna.Zdroj: Jiří Pařízek