„Před blížící se zimou jsem stejně jako většina mých kolegů zkontroloval své krmné zařízení. S přikrmováním to není zatím třeba přehánět, jelikož má zvěř zatím dostatek přirozené potravy a je po teplých měsících ve skvělé kondici. Já jsem nachystal do zásobníku krmelce jen trochu sena, kaštany, zrní a sůl. To proto, že mám hodně práce a do lesa nemohu narozdíl od minulých let jezdit každý den. Kdyby napadlo hodně sněhu, tak je o zvěř postaráno,“ informoval Lukáš Peška, zkušený myslivec.

Situace na Jesenicku je jiná než na jižní Moravě. „Podnebí je tady u nás hodně svérázné. Když na Vyškovsku podruhé odkvétají kaštany, tak na vrcholcích našich kopců a hor je sníh. Proto musíme být včas připraveni a nesmíme nic ponechat náhodě,“ pokračoval ve svém výkladu myslivec Peška.

Konec podzimu a zimní období je pro členy Hubertova cechu nejatraktivnější v tom, že začíná sezona honů. „Část veřejnosti je přesvědčena o tom, že jsou myslivci opilá banda vrahů zvěře. Nebo, že si chodí do lesa jen pro maso. Opak je však pravdou. Úkolem myslivců je se o zvěř starat a nemocné kusy je třeba v průběhu roku zlovit, aby nedocházelo k nebezpečnému zvyšování populace slabých a nemocných kusů. Hony jsou odměnou za celoroční práci v lese. Jsou spíše společenskou záležitostí, při nichž se všichni myslivci sejdou a projdou se zimní přírodou. Dnes platí narozdíl od let nedávno minulých přísný zákaz konzumace alkoholu před a v průběhu honu. Pivo, nebo něco ostřejšího si mohou myslivci dát ke guláši na takzvané Poslední leči, a to až po bezpečném uložení loveckých zbraní,“ dodal myslivec.