Základnu humanitární pomoci buduje 153. ženijní prapor v Olomouci. Jde o preventivní armádní akci, při níž si profesionálové ověřují připravenost na situaci, že by tábor museli rozbít v souvislosti se sílící migrační krizí.

„Chtěli jsme si vyzkoušet, zda jsme v časové normě schopni postavit humanitární základnu pro 450 ubytovaných," uvedl náčelník generálního štábu Josef Bečvář, když si vyrůstající armádní humanitární centrum prohlédl.

Vytápěné stany

„Navrhl jsem ministrovi obrany, abychom udělali prověrku tohoto zařízení. Dokončena bude v pátek," vysvětlil. Ženisté na vytyčené ploše od rána montovali provizorní stanové městečko, které ubytovaným poskytne prostor ve vytápěných stanech, jaké armáda běžně využívá k ubytování vlastních jednotek při cvičení.

„Příchozí zkontrolujeme, lékařsky prohlédneme, můžeme je ošatit, ubytujeme je, nakrmíme, mají možnost se umýt a zajít na toaletu," popisoval náčelník, čeho všeho by se běžencům dostalo, pokud by armáda tábor postavila naostro kvůli sílící migrační vlně.

Jak stavět základnu během dvou dní

Základnu dokáže armáda sestavit do 48 hodin. Potřebuje k tomu 40 lidí a 20 řidičů s technikou.

„Pokud bychom toto všechno naložili, potřebujeme 53 kontejnerů a pro přesun z místa A do místa B 29 vozidel," vysvětloval v jednom ze stanů humanitární základny náčelník pluku 15. ženijního pluku Roman Červek. Základna bude mít kompletně rozvody elektřiny zabezpečené generátorem a vlastní zásobování pitnou vodou.

Zvládnou až 900 uprchlíků

Ve stanech by ubytovaní mohli setrvat přibližně měsíc. Na zajištění běžného chodu přitom armáda potřebuje v jedné směně 50 lidí. „Provoz základny by přišel na pět milionů korun," sdělil náčelník generálního štábu a doplnil, že armáda má k dispozici dvě humanitární základny, takže by se v případě potřeby dokázala krátkodobě postarat až o 900 uprchlíků.

Ženisté si zasloužili pochvalu

Stavitele humanitárního městečka Bečvář během návštěvy Libavé pochválil. Podle něj není, co by v rámci plnění jejich úkolu vytkl. „Jsem absolutně spokojený. Je tady staveniště s jasnými pravidly, činnost je velmi dobře nacvičená, všichni vědí, co mají dělat a práce jim jde od ruky," ocenil olomoucké ženisty.

Armáda je v případě dalšího nárůstu migrační krize připravena nasadit až 5000 vojáků k ochraně hranic. Omezený počet vojáků je připravena poslat do záchytných táborů v okolí krizových míst. Počítá také se společným cvičením s policisty, které by se mělo uskutečnit ještě tento měsíc. Místo a přesný čas zatím armáda nezveřejnila.