Ve wikipedii je u jména Vladimír Blucha uvedeno: regionální historik, geograf, kronikář, vlastivědný pracovník a pedagog, který napsal řadu článků a několik knih o historii Krnova. Málo se ale o něm ví, že býval také sportovec a spoluzakladatel poválečné hokejové tradice v Krnově. Byl také bojovníkem za obnovení okresu Krnov.

Vladimír Blucha je krnovský pamětník, kronikář, historik, pedagog a spisovatel.
Vladimír Blucha si pamatuje jak děti prožívaly začátek války

Téměř třicet spolupracoval s týdeníkem Region a krnovským Deníkem, kde vycházely jeho články o historii. Například se mu podařilo objevit jedinou známou fotografii rudoarmějců, kteří osvobozovali Krnov v květnu 1945. Pořádal vlastivědné přednášky nejen v krnovské knihovně nebo v muzeu, ale navštěvoval také základní a střední školy, aby s mladou generací diskutoval o historii.

Pan Vladimír Blucha se narodil 6. července 1931 v Mokrých Lazcích na Opavsku. Německé úřady ve vládním obvodě Opava v Sudetech ho v roce 1938 přejmenovaly z Vladimíra na Waldemara. Na konci války, když přišla do Mokrých Lazců fronta, vyhořel pronajatý domek, ve kterém Bluchovi bydleli.

Vladimír Blucha byl až do roku 1960 zaměstnancem okresního úřadu Krnov, působil na odboru školství a kultury. Na své přednášce představuje budovu krnovské zdravotní školy, ve které okresní úřad sídlil. Patří k zastáncům obnovení okresu Krnov.
Proč vznikl tak velký okres Bruntál

V červnu 1945 se s rodiči přestěhoval do Krnova. Jeho třída patřila k prvním českým studentům, kteří v roce 1950 odmaturovali na krnovském gymnáziu. Získal kvalifikaci jako učitel pro 1. až 5. ročník. Po základní vojenské službě pracoval na Okresním národním výboru v Krnově, kde byl až do roku 1960 inspektorem pro kulturu. Těžce nesl, když okres Krnov zanikl.

V letech 1965 až 1969 byl krnovským kronikářem. O tuto funkci přišel, protože pravdivě zaznamenal vpád polských a později sovětských vojsk do Krnova. Jeho nástupce stejné události zapsal do kroniky normalizačním jazykem. Díky tomu má Krnov události let 1968 a 1969 v kronice zaznamenané dvakrát. Jednou jako Bluchovo autentické svědectví, a podruhé jako bratrskou pomoc vojsk Varšavské smlouvy.

Krnovští gymnazisté zhlédli v rámci projektu organizace Člověk v tísni Příběhy bezpráví film Šel bych do toho znovu o odpůrci komunistické totality a pobesedovali s pamětníkem a historikem Vladimírem Bluchou.
Příběhy bezpráví přípomínají tradici vzdoru

Po Listopadu 1989 se Blucha opět stal krnovským kronikářem, takže zápisy 1990-2000 jsou opět literárně ztvárněny jeho osobitým stylem. Byl čestným členem Matice slezské a řadu let předsedou jejího krnovského odboru.

V roce 1986 zorganizoval v Krnově česko-slovensko-polskou numismatickou konferenci. Jeho významným počinem bylo také zorganizování česko-polského vlastivědného sympozia s partnerskými městy Prudnik a Głubczyce, a to v roce 1995 a 2003.

Jeho zájem o historii jej přivedl k napsání mnoha článků i knih.

K vysoce ceněným literárním počinem Vladimíra Bluchy je vydání knihy Historie Města Krnov, což jsou vlastně první česky psané dějiny Krnova. V knize Velký požár popsal život v v Krnově v 18. století, do kterého v roce 1779 zasáhl nejtragičtější požár v historii města.

Vladimír Blucha je nejen významný krnovský pedagog, historik, kronikář a spisovatel, ale také hokejový průkopník. Hrál hokej za Botostroj Krnov na postu pravého obránce už v zimní sezoně 1948/1949.
Hokej se v Krnově hrával už před sedmdesáti lety

Kniha Město mezi dvěma řekami je výpravná ilustrovaná publikace o minulosti i současnosti Krnova. Kniha Vysoké nebe vysvětluje udržení českého jazyka na Krnovsku. V knize Řeka mého rodu a rod mé řeky dává do souvislosti historické události s osudy svých předků, kteří po generace žili na břehu řeky Opavy.

V rámci projektů českopolské spolupráce vydal knihy Králův syn o působení opavských Přemyslovců na Krnovsku, Klíč k domovu nebo Příběh bronzových rolniček v újezdu Kyrnow. Je také spoluautorem knih Prožil jsem krásný život o příslušnících Stráže obrany státu na Krnovsku v roce 1938 a Město královského nástroje, která dokumentuje stavbu varhan v Krnově.

Krnovský historik a spisovatel Vladimír Blucha
Vladimír Blucha: Příběh bronzových rolniček v újezdu Kyrnow

V roce 2017 Vladimír Blucha převzal cenu za celoživotní přínos kultuře města Krnova. O rok později byl nominován na osobnost Moravskoslezského kraje.

"Pan Vladimír Blucha je pro mě jedna z největších osobností poválečné historie našeho města. Když se řekne "historie Krnova", automaticky se mi jako první vybaví právě jeho jméno a jistě to tak dlouho bude. Ještě loni jsem se s ním osobně setkal. Dnes už mezi námi není. Do nebe mu posílám jedno velké poděkování za vše, co pro Krnov udělal," napsal na svém facfebooku starosta Krnova Tomáš Hradil.

VLADIMÍR BLUCHA poutavě vyprávěl žákům, jaké byly vztahy mezi Čechy a Němci v jejich obecné škole po Mnichovské dohodě.
Blucha vzpomínal na školu za války: Z Vladimíra jsem byl Waldemar