Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR vyrazil na dvoudenní výjezdní zasedání do bruntálského regionu. Poslanci zde jednali se zástupci regionální pobočky Agrární komory ČR i s místními zemědělci.

Jádrem zemědělské politiky jsou samozřejmě dotace. „Nedokončená privatizace státních zemědělských objektů komplikuje životy našim zemědělcům. Brzdí rozvoj podhorského zemědělství a znemožňuje čerpání dotací. Do nevlastněného majetku mohou zemědělci stěží investovat," vysvětlil místopředseda výboru Ladislav Velebný (ČSSD), který pozval kolegy ze zemědělského výboru k návštěvě Bruntálska.

Vázne komunikace mezi ministerstvy a úřadem

Podle Velebného z jednání s Agrární komorou a místními zemědělci vyplynulo, že dokončení privatizace v zemědělství brání problémová koordinace mezi Ministerstvem financí, Ministerstvem zemědělství a Státním pozemkovým úřadem.

„Tyto instituce by si měly sjednat nápravu a nekomplikovat rozvoj regionálního zemědělství," dodal poslanec Velebný. Členové sněmovního zemědělského výboru během dvou dnů navštívili i farmu v Janovicích na Rýmařovsku, která je zaměřená na živočišnou výrobu a podobnou farmu v Krásných Loučkách u Krnova.

V prostorách nového Pivovaru Hasič v Bruntále se setkali se zástupci Svazu pivovarů a sladoven, aby se seznámili s trendy českého pivovarnictví a sladovnictví. Poslanci také navštívili vodní dílo Slezskou Hartu, kde proběhla prezentace ředitelem Povodí Odry Jiřím Pagáčem a prohlídka hráze.

Delegace se při cestě z Bruntálska na Krnovsko zastavila také na území, kde se plánuje výstavba vodní nádrže v Nových Heřminovech.