Titulek článku by klidně mohl být záznam v kronice psané před stovkami let. Zeman býval příslušník nižší šlechty a přemyslovský dvůr je pojem pro dvorskou kulturu první české knížecí a královské dynastie.

Přemyslovský dvůr je ale také místo ve Slezských Pavlovicích, kde se dá přespat, najíst, projet se na koni a pořádat tiskovou konferenci prezidenta republiky. Ta se zde koná již zítra.

Prezident Miloš Zeman přijede, aby pozdravil starostku a občany obce, v níž ho ve druhém kole prezidentských voleb volilo 76 občanů, což je 89,41 procent.

Přemyslovský dvůr sice odkazuje na Přemyslovce, ale pojmenovaný je podle majitele Přemysla Drozda. Jeho manželka Lenka Drozdová je druhé volební období ve Slezských Pavlovicích starostkou. Přemysl přijel do Slezských Pavlovic z Prahy. Za Pražana se ale nepovažuje.

„Do Prahy jsme se ženou odjeli v těžké době, kdy byla o práci nouze. Pocházím ale z Beskyd, z Valašska, kde jsem žil střídavě u rodičů a střídavě na farmě u prarodičů,“ vysvětlil před časem v rozhovoru pro Region Přemysl Drozd.

„Slezské Pavlovice jsou pro mě návrat k něčemu, co dávno znám. Vždy si však trpělivě vyslechnu rady lidí, kteří mi z dobré vůle chtějí vysvětlit, jak dělat tu či onu věc, protože mě mají za člověka z velkoměsta. Nechci jim kazit radost,“ komentoval svůj příchod na Osoblažsko.

Místem, kde společně s manželkou a dětmi žije, je nadšen.

„Epické západy slunce, rybníky, remízky, rovný terén přímo vybízí k cyklistice. A nebo rovnou do sedel či na povoz a vyjet do džungle pozorovat tokající jeřáby. Příroda je zde fascinující, je to klidné, téměř liduprázdné místo, kde člověk velice rád spočine,“ popsal pro hosty Přemyslovského dvora, co zde mohou očekávat.

Přemysla můžete potkat nejčastěji na koni, s kosou, sekerou, fotoaparátem. A také s lukem. O prázdninách organizuje na zámku ve Slezských Rudolticích Velký lukostřelecký turnaj. Účastníci i návštěvníci turnaje se tak mohou alespoň na jeden den přenést do dávných časů a okusit střípky dvorské kultury.

Osoblažsko je krásné a inspirativní místo, prezident republiky se o tom zítra přesvědčí na vlastní oči.

Zahájení lázeňské sezony v Jeseníku - sobotní program.
V Jeseníku slavnostně zahájili lázeňskou sezonu
Karlova Studánka. Půvabné lázně s nezaměnitelnou architekturou uprostřed přírody.
Karlova Studánka má své lázeňské pivo