Zednická soutěž existuje od roku 1996 a je dvoudenní. „První den jsme zdili z porothermu a stavěli komín ze šindele. Druhý den jsme dělali z ytongu a systému kb-blok, což jsou takové betonové tvárnice," řekl usměvavý žák Eda Machala.

Na každý úkol měla dvojice tři hodiny. Všechno museli kluci stavět samostatně, po-dle předložených plánků. Stačila krátká instruktáž před soutěží a mohlo se začít stavět. Konkurence v soutěži byla silná.

„Jak se nám to podařilo vyhrát? Docela nám to šlo, zednickou praxi sbíráme při studiu už na různých stavbách. Hodně mě naučil pan mistr František Mádr," prozradil žák Machala, který má řemeslo v krvi, chodil zdít se svým dědečkem už jako malý chlapec. A dodnes ho zedničina velmi baví, vidí v zedničině i důstojný a poctivý způsob obživy. „Zedníci mají pořád dost práce, děda dodnes někde pořád chodí vydělávat," uvedl Eda Machala.

Mladý řemeslník souhlasí se starým známým heslem, že správný chlap by měl v životě postavit dům, zplodit syna a zasadit strom. „Snad se mi jednou podaří postavit vlastní barák. Alespoň se o to budu snažit," dodal žák. Po vítězství v Ostravě čeká oba bruntálské zedníky celostátní finále v Praze.