Střílení v Krnově není vyhrazeno jen sportovním střelcům, lovcům a držitelům zbrojního průkazu. Na krnovské střelnici příležitostně pořádají akce s instruktory, pod jejichž vedením a dohledem si může zastřílet každý včetně dětí. V sobotu 23. září se zde konala přehlídka zbraní z České zbrojovky.

„Máme tu opět mezinárodní účast,“ konstatovala s potěšením Hana Tobiášková z organizačního týmu. Polští fanoušci zbraní už jsou na krnovské střelnici jako doma, ale vietnamští střelci při prezentaci ještě museli radit organizátorům, jak mají jejich tři jména vměstnat do dvou kolonek „křestní“ a „příjmení“.

Rodiče, kteří vzali své potomky na střelnici poprvé, vysvětlovali udiveným dětem, že střelci po sobě sice pořád křičí, ale nehádají se. To jen tady každý má v uších špunty.

„Na sobotní akci se potkávali pokročilí střelci i začátečníci. Ty zkušenější potěšilo, že jsme pozvali odborníky přímo z České zbrojovky. Střelci tak mohli někomu kompetentnímu položit otázky, o kterých diskutují na internetových fórech,“ uvedla Hana Tobiášková. Střelce například zajímalo, jaký je rozdíl mezi armádní, policejní a sportovní verzí zbraně nebo v čem se nejnovější modely liší od svých předchůdců.

Instruktoři jsou nejen dobří střelci, ale musí mít i pedagogický talent. Trpělivě vysvětlovali začátečníkům jak zaujmout střelecký postoj a jak správně dýchat, než zmáčknou spoušť. Ze všeho nejdůležitější jsou ale pravidla bezpečnosti.

„Jsem ráda, že k nám přichází také rodiče s dětmi. Pravidla bezpečnosti při manipulaci se zbraní jsou pro děti stejně důležité znalosti jako třeba to, že nesmí hladit cizího psa,“ vysvětlila Hana Tobiášková jak je důležité ukázat dětem, že zbraň není hračka.

„Střelnice je ideální tip kam zajít s dětmi, když venku prší. Střílení baví kluky, holky i dospělé,“ pochvaloval si nabídku krnovské střelnice jeden z tatínků.

„Mám v armádě kamaráda, tak jsem si chtěl vyzkoušet hlavně Bren, ať mám stejnou zkušenost. Přestože jsem Bren dnes držel v ruce poprvé, podařilo se mi ze sta metrů třikrát trefit devítku. Na tu vzdálenost je střed terče sotva vidět, ale pan instruktor mi dobře radil,“ pochvaloval si střelbu Edgar Kosař z Krnova.