Ten loni v Krnově nabídl bruslení a cyklistiku, když utichl provoz na ulici Sv. Ducha a Dvořákově okruhu. Praha, Ostrava a Olomouc začaly pořádat na Den bez aut sousedské slavnosti, ke kterým se letos připojí i Krnov.

Okolí divadla budou mít Krnované 27. září jen pro sebe a mohou se bavit vším možným. Třeba si vynést křeslo před dům a posedět s přáteli u kávy nebo u grilu. V metropolích se ulice bez aut každoročně mění v živý veřejný prostor plný kultury, sportu a spontánních akcí.

Mísí se zde divadlo, hudba, pikniky, posilování a sport na čerstvém vzduchu. Stále přibývají novinky, které vymyslely sousedské komunity. Někde si přes vozovku natáhli síť a hráli tenis, jinde si z židlí a stolečků dělají pouliční kavárny, cukrárny a čajovny, jinde rodiny s dětmi malují křídou na asfalt nebo cvičí s hudbou.

Objevily se pojízdné knihovny i bleší trhy pro všechny, kdo rádi nabízí a směňují předměty.

Protože v Krnově fenomén Zažít město jinak zatím nemá tradici, organizátoři ho představili snídaní vedle kruhového objezdu. Pouliční snídaně inspirovala kolemjdoucí k přemýšlení, jak zažít Krnov jinak.

„Koupili jsme si v pekárně čerstvé pečivo, mlíčko a Deník, natáhli si koberec na asfalt a stolovali hned vedle kruháče. Když jel okolo pedagog a výtvarník Ladislav Steininger, málem spadl z kola, když nás tam viděl. Zvali jsme na kafe i kolemjdoucí, třeba doktora Halíře, když šel zrovna kolem. Každý může třeba napéct buchty a pozvat ostatní na ochutnávku, zapojit se do blešího trhu nebo si jen tak posedět na ulici bez aut," představil akci za organizátory Petr Ondruška ze sdružení Flemmichova vila.

Zažít město jinak

Zažít město jinak je slavnost ve veřejném prostoru, který obvykle slouží automobilismu. V září 2013 ulice v Praze, Ostravě a Olomouci sloužily občanům, kteří zde potkávali sousedy a poznávali prostor, kterým jindy jen procházejí či projíždějí. Změnily se v místo pro relaxaci a zábavu.

Letošní devátý ročník přilákal další města včetně Krnova. Hlavním organizátorem je iniciativa Auto*Mat, která navrhla základní ideu, zajišťuje koordinaci a propagaci. Program vytvářejí místní organizátoři, různá sdružení a spolky. Jde o nekomerční aktivitu na principu sami sobě, ve které je důležitá role dobrovolníků.

Zažít Krnov jinak Pořadatel: sdružení Flemmichova vila
Termín: sobota 27. září
Místo: Krnov, okolí městského divadla
info: www.facebook.com/zazitkrnovjinak