Na krnovské radnici i bruntálské radnici vyvěsili ve čtvrtek tibetskou vlajku. Poprvé se k akci na podporu Tibetu přidal Dívčí Hrad, vlajku vyvěsili také v Andělské Hoře, ve Světlé Hoře, v Horním Benešově a na dalších místech.

Jejím vyvěšením se obce, instituce, ale i občané připojují k mezinárodní akci Vlajka pro Tibet. Ta je jednou z nevýznamnějších symbolických akcí, vyjadřujících podporu ochrany lidských práv nejen Tibeťanů, ale i obyvatel Čínské lidové republiky.

Podporu Tibetu si letos odhlasovali zastupitelé Dívčího Hradu. „Kolegy zastupitele jsem o možnosti připojit se k mezinárodní kampani Vlajka pro Tibet informoval, bylo na každém, jak se rozhodne. Já osobně považuji za důležité ukázat, že se stavíme na stranu utlačovaných.

Podporou akce vyjadřujeme solidaritu se všemi perzekuovanými nejen v Tibetu, proto jsem stejně jako většina zastupitelů hlasoval pro a jsem rád, že se Dívčí Hrad ke kampani přidal," uvedl starosta Jan Bezděk.

Vzdálená záležitost

Prezident Miloš Zeman komentoval před dvěma lety kampaň v tom smyslu, že ti, kteří vyvěšují tibetské vlajky, mají patrně problémy ve své obci vyřešeny tak dokonale, že se mohou zabývat záležitostí vzdálenou několik tisíc kilometrů. Co na to starosta Dívčího Hradu?

„Nechci polemizovat s názory prezidenta Zemana, s nímž jsem se osobně setkal při jeho návštěvě Osoblažska, ale pak by nemělo smysl se ani o vzdálených zemích učit, ani tam jezdit, když bychom si říkali, co je nám do nich. Myslím si, že připomínat lidem, co se děje jinde, je správné," odpověděl Jan Bezděk.

Kampaň mohou oficiálně podpořit také školy, v našem okrese vyvěsila vlajku Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola. „Tato symbolická podpora Tibetu má v naší škole dlouholetou tradici, vlajku jsme začali vyvěšovat na základě iniciativy studentů. Hlavním iniciátorem byl před lety student, který se o problematiku Tibetu zajímal a získal pro podporu ostatní," zavzpomínala ředitelka školy Jana Chlebovská.

Studenti také v tomto týdnu dostali informace o tom, proč se vlajka vyvěšuje, o Tibetu a samotném povstání. „Myslím si, že tato akce má význam, vyjadřujeme tím podporu a zájem o problémy jiných lidí," doplnila ředitelka.

Od povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu uplynulo sedmapadesát let. Při povstání zemřelo více než 80 tisíc Tibeťanů, přes milion jich zemřelo v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru.

Obce našeho okresu, které se přidaly

Andělská Hora, Bruntál, Dívčí Hrad, Horní Benešov, Krnov, Město Albrechtice, Nové Heřminovy, Stará Ves, Světlá Hora

Vlajka pro Tibet

Mezinárodní kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě, v Česku se koná od roku 1996, kdy se k akci připojila čtyři česká města. V loňském roce to už bylo 697 obcí, městských částí nebo krajů, v letošním roce je počet zapojených radnic 753 a tři kraje. Vlajky vyvěšuje také celá řada škol, včetně Univerzity Karlovy, a kromě různých organizací spontánně i mnoho občanů.

Seznam zapojených obcí a škol je k přečtení na www.lungta.cz.

Gabriela Mathiasová