S překvapením zjistili, že také káva uvařená z kyselky Zátorky stojí za degustaci. Jen musíte počítat s tím, že při vaření se z kyselky vysráží mnohem víc vodního kamene než z běžné vody, takže je lepší použít na přípravu kávy obyčejnou starší konvici než drahý coffee maker.

Ve výsledné kávě sice stále rozpoznáte svou oblíbenou Jihlavanku, Dadáka nebo Tchibo, ale kyselka svým obsahem železa, vápníku a hořčíku podle místních degustátorů dodává nápoji zajímavou plnější chuť.

Skřítek, který střeží zátorskou kyselku, často čelí vandalům. Naposledy chudáka našli ležet na zádech s ulomenými špičkami bot.
Trpaslíka, který střeží kyselku, málem ukradli

Objev kyselkové kávy a s ní spojené nové chuťové zážitky veřejnosti prezentuje spolek Bumblebees - Čmeláci Zátor, který se zaměřuje na přírodovědu a práci s mládeží. U příležitosti oslav Dne Země nabídli zátorští Čmeláci na krnovském náměstí jak klasickou Zátorku se šťávou, tak filtrovanou kávu uvařenou z kyselky.

Obojí stojí za ochutnání. Kdo nestihl kafe z kyselky na krnovském náměstí, může si ho uvařit doma. Zátorku si totiž každý návštěvník Zátoru může zadarmo napumpovat do lahví nebo kanystrů, takže v odběrném objektu bývá hlavně o víkendech dost živo.

Skřítek hlídá, aby pramen zátorské kyselky měl správnou teplotu kolem 11 stupňů, kontroluje, zda má kyselka vyvážený obsah železa, vápníku i hořčíku a dohlíží, aby byla správně nasycená oxidem uhličitým.
Zátorskou kyselku střeží skřítek s vypracovanými hýžděmi, sochař na něm nešetřil

Navíc tam fanouškům kyselky dělá společnost socha skřítka. Spisovatelka Irena Šindlářová zaznamenala pověst o zátorském skřítkovi, který tam prý hlídá stříbrný žebřík, po kterém jednou za tři sta let stoupají andělé. Úkolem skřítka je dohlížet, aby s anděly nevlezl do nebe nikdo nepovolaný.

Zátorská kyselka má nejen pohádkového ochránce, ale také pohnutou historii. Na čas dokonce úplně zanikla. Původní zátorskou kyselku zničily povodně v letech 1996 a 1997. Smíchala se s povrchovou vodou z potoka Zátoráček a pak začala vykazovat trvalou bakteriologickou závadnost a chemickou nestabilitu.

Naštěstí se po pár letech obci podařilo pramen kyselky zachytit hlubším patnáctimetrovým vrtem a obnovit zdejší vyhlášenou tradici.