Nakonec se zastupitelé nedokázali shodnout na programu s KVaKem ani bez KVaKu. Bez schváleného programu nebylo možné jednat o ničem a tak se zastupitelé i občané po půlhodině rozešli domů.

Starostka Krnova Jana Koukolová Petrová proto svolává zasedání zastupitelstva v náhradním termínu ve čtvrtek 25. února od 15 hodin v hasičské zbrojnici v Kostelci. Protože se občané minulý týden nedostali ke slovu, tentokrát jim bude vyhrazen dvojnásobný prostor k diskuzi. Místo tradiční půlhodiny to bude celá hodina od 17 do 18 hodin.

Petice za vodu už je evidována na radnici

Tentokrát se občané už možná konečně dozví, jak se zastupitelé staví k Petici za vodu, která byla ve čtvrtek 18. února zaevidována na podatelně radnice.

Hlavním požadavkem této petice je odvolání Jakuba Horáčka z funkce předsedy dozorčí rady KVaKu. Odvolání Horáčka žádá přes tři tisíce signatářů, což je 
v rámci Krnova zcela mimořádný počet.

Čím dozorčí rada KVaK v čele s Jakubem Horáčkem naštvala tolik občanů? Bez předchozí konzultace v zastupitelstvu a bez informování veřejnosti prosadila revoluční změny v dobře hospodařící městské společnosti. Signatáři Petice za vodu tento postup vnímají jako neprofesionální a ohrožující zájmy občanů města.

Audit KVaKu potvrdil, že jde o zdravou společnost, která dobře hospodaří, má v pořádku evidenci účetnictví a zajišťuje pro Krnov prakticky nejlevnější vodu v republice. Přesto na základě této neveřejné auditorské zprávy byli všichni jednatelé KVaKu po dvaceti letech dobré práce odvoláni.

„Společnost KVaK není ani moje, ani zastupitelů, ani městské rady. Je ve vlastnictví všech občanů města. Proto mají právo vědět, co se v jejich společnosti děje," kritizoval situaci zastupitel Marian Przybyla (KSČM).

POZNÁMKA Fidela Kuby: Co se děje s koalicí?

Minulý týden široká krnovská koalice ČSSD, ANO, ODS a KDU
-ČSL nedokázala dát dohromady dost hlasů ani k tomu, aby schválila program jednání zastupitelstva. Někteří koaliční zastupitelé odmítli hlasováním podpořit návrh vlastní koalice, čímž zabránili konání zasedání zastupitelstva.

Něco takového Krnov nepamatuje už hezkých pár volebních období.

O čem to vypovídá? Jak tuto událost číst? Jako první se nabízí jednoduché vysvětlení, že dosavadní jednota až příliš široce pojaté koalice se nám začíná drolit. Možné to je, ale položme si také otázku: měl někdo z koalice zájem na tom, aby záměrně zabránil konání zasedání zastupitelstva? I to je možné vysvětlení.

Ve vypjaté atmosféře byl jen krůček k tomu, aby padl nějaký předem neprojednaný návrh na usnesení ohledně KVaKu. Bůhví, jak by to dopadlo. Nepřipravené hlasování může být pěkná šlamastyka.

Odpískáním zasedání koaliční partneři získali čas, aby se domluvili, jak postupovat při případném hlasování o KVaKu. Bude takové hlasování povinné jako stranický úkol? Nebo bude ponechána koaličním zastupitelům volnost hlasovat podle svého svědomí?

Možná by měli svůj postup voličům zdůvodnit sami koaliční zastupitelé, kteří nechali ruku dole, když se schvaloval program jednání zastupitelstva. Krnov snad ještě nezažil petici, která by měla přes tři tisíce podpisů.

Možná už ve čtvrtek zjistíme, jak se s tímto faktem vypořádali zastupitelé.

Jak zveřejnit videozáznam zastupitelstva, které nebylo

O zveřejnění či nezveřejnění videozáznamu ze zasedání městského zastupitelstva, které se nakonec neuskutečnilo, se v Krnově vedl spor.

V Krnově se po každém regulérním zastupitelstvu na městském webu objeví videozáznam. Jak ale postupovat, když se zastupitelé nedokázali shodnout na programu jednání a hned po zahájení se rozešli domů?

Občané Krnova, kteří jsou znepokojeni změnami v Krnovských vodovodech a kanalizacích KVaK, se v posledních týdnech zajímají o práci komunálních politiků víc než obvykle.

Bylo nebylo…

Když starostka Krnova svolala na 17. února zasedání zastupitelstva, nastala zvláštní situace.

Zastupitelé sice v úvodu schválili ověřovatele zápisu, návrhovou komisi a podobné procedurální usnesení, ale pak už se nedokázali shodnout vůbec na ničem. Ani o čem se bude jednat. Po dvaceti minutách diskusí se rozešli domů.

Jak naložit s tímto záznamem? Patří na městský web video z veřejného zasedání, které nakonec vůbec neproběhlo? To v úterý řešili zastupitelé s tajemníkem krnovské radnice.

Krátké, ale zajímavé

Setkání krnovských zastupitelů 17. února bylo krátké, ale zajímavé. Pro voliče mohou být některé pasáže videozáznamu zásadní. Mohou se třeba dozvědět s jakými argumenty někteří zastupitelé prosazovali a jiní zase odmítal věnovat svůj čas rozpravě o KVaKu.

Také si mohou poslechnout, jak krnovská starostka Jana Koukolová Petrová ve svém vystoupení vysvětlila, proč nezná obsah Petice za vodu a tudíž se k ní nemůže vyjadřovat.

Když se veřejností netrpělivě očekávaný záznam na webu neobjevil celý týden, začali se někteří zastupitelé zajímat proč.

„Marně čekáme, kdy se na Youtube kanálu městského úřadu objeví záznam z posledního zasedání zastupitelstva. Obvykle bývá k dispozici do dvou dnů. Nyní se tak nestalo. Zasedání se uskutečnilo a byť skončilo tentokráte předčasně neschválením programu, není sebemenší důvod, proč videozáznam nezveřejňovat.

Občané mají přece právo vidět demokratickou diskusi, která vyvrcholila neschválením programu," vyzval krnovskou radnici ke zveřejnění záznamu zastupitel Tomáš Hradil (Zelení).

Šlo o veřejné zasedání nebo ne?

Podle tajemníka Igora Kozelka povinnost zveřejňování záznamů z jednání zastupitelstva není zakotvena v žádném zákoně.

V Krnově je sice zveřejňování záznamů osvědčená a léty prověřená praxe, ale dosud se neopírala o žádné konkrétní usnesení nebo směrnici. Vyvstala tedy otázka, zda se tato zvyklost vztahuje jen na uskutečněné nebo také na neuskutečněné jednání zastupitelstva.

Pro situaci, jaká nastala na zastupitelstvu 17. února, Krnovu chybí precedens, proto chtěl postupovat obezřetně.

„Vzhledem k tomu, že na veřejném zasedání nebyl schválen program jednání, dle zákona neproběhlo, ale bylo odročeno na náhradní termín na čtvrtek 25. 2. od 15 hodin. Pokud chcete, aby se krátký záznam z neschváleného programu veřejně vysílal na webových stránkách města, tak o tom musí rozhodnout zastupitelé, protože já jsem dostal za úkol zajistit odvysílání pouze veřejných zasedání zastupitelstva," poukázal tajemník Kozelek na rozdíl mezi tím, co lze považovat za veřejné zasedání zastupitelstva a co už ne.

Doporučil, aby se zastupitelé na svém čtvrtečním jednání usnesli, zda i toto video z jednání nejednání chtějí zveřejnit nebo ne.

Iniciativa zastupitelů: zveřejnit!

„Domnívám se, že úkolem městského úřadu je sloužit svým občanům, ne hledat právní kličky,s jak jim bránit v přístupu k informacím. Neschválení programu předcházela legitimní demokratická diskuse. Nevidím sebemenší důvod, proč by neměla být občanům přístupná a proč by o něčem takovém mělo hlasovat zastupitelstvo," trval na svém požadavku zveřejnění zastupitel Tomáš Hradil.

Pro zveřejnění se vyslovily také zastupitelky Judita Žáčková (ANO) a Pavla Löwenthalová (KDU-ČSL).

Tajemník Igor Kozelek na základě iniciativy zastupitelů v úterý zveřejnil požadovaný záznam na webu města. Současně ale také zastupitele požádal o zpřesnění svých úkolů: „Pokud by v budoucnosti nastala obdobná situace, budu velice rád, když se potom vážení zastupitelé domluvíte, jak se má postupovat, protože zákon to přesně nespecifikuje, co se má vlastně zveřejňovat na webových stránkách města."

Zdroj: Youtube