Vyhlášenou plicní léčebnu Žáry potkal zvláštní osud. Původně ji vlastnil nejdříve kraj a spravovala je krnovská nemocnice. S ohledem na nerentabilnost provozu byla léčebna uzavřena.

Pozemky a objekty, mezi kterými jsou také domy s bytovým fondem, byly prodány za dva milióny dvě stě tisíc korun albrechtickému podnikateli. Prodej se z různých důvodů zdál nestandardní a jeho okolnosti dokonce vyšetřovala policie. Ta nakonec žádné pochybení v postupu neshledala. Nový majitel pozemky záhy rozprodal několika další subjektům. V jeho vlastnictví zůstala největší budova z celého areálu léčebny respiračních nemocí Žáry. Ta by měla být v příštích týdnech jít do dražby znovu.

Nejnižší podání pro zájemce činí 8 600 000 korun. Každý, kdo se bude chtít o komplex ucházet, musí předem složit 500 000 korun jako dražební jistotu.

Poslední částí komplexu léčebny, kterou využívala krnovská nemocnice nadále, byla Léčebna dlouhodobě nemocných Děvín. Její provoz byl ale loni přesunut do albrechtické nemocnice a také tento objekt půjde do dražby. O jeho prodeji rozhodlo ještě před volbami minulé vedení kraje. Vyvolávací cena se pohybuje okolo 4 500 000 korun.

Málokdo si však uvědomuje, že nádherný objekt se prodává bez pozemků a příjezdových cest, jelikož ty vlastní 1. Pohledávková s. r. o.. Dle některých zdrojů má o objekt nazývaný Děvín zájem anglická společnost, která by chtěla léčebnu zrekonstruovat a přeměnit na moderní hotel.