Přibližně padesát dětí z Bruntálu a přilehlých obcí přivedli jejich hrdí rodiče v pátek 5. února v odpoledních hodinách na Základní školu Bruntál Okružní k zápisu do první třídy. Každé dítě prošlo s učitelem několik tříd, kde pro něj byly nachystány různé úkoly.

„K zápisu se kromě bruntálských dětí přihlašují i děti z přilehlých obcí. Závisí to na zkušenostech rodičů s touto školou, nebo jdou děti ve stopách svých starších sourozenců, kteří do školy dochází," vysvětlil Leoš Sekanina, ředitel Základní školy Bruntál Okružní.

Evidence pod čísly

Kvůli anonymitě a nestrannosti bylo dětem přiděleno evidenční číslo, pod kterým úkoly plnily. „Pro děti tu máme připravené zábavné úkoly, díky nimž si ověříme jejich motorické schopnosti nebo třeba komunikační dovednosti.

Kupříkladu komunikační dovednosti mohou děti prokázat při vykládání pohádky podle obrázků, které jim ukážeme, máme pro ně připravenou pohádku O veliké řepě," prozradil Leoš Sekanina.

Po splnění úkolů nezbývá než čekat. Výsledky s rozhodnutím o přijetí do školy se rodiče a děti dozví za týden, po jarních prázdninách. Ve volném čase si mohli budoucí žáci vyrobit drobnou památku v připravené dílničce, nebo se pobavit s veselými klauny, za které byli převlečeni zdejší žáci.

Otevřeny budou dvě třídy

Ředitel školy plánuje otevřít dvě první třídy s kapacitou šestadvacet žáků na jednu třídu. Prvňáčky již od začátku čeká výuka angličtiny, nejdříve samozřejmě hravou formou, a taky kroužek informatiky, aby byli, slovy ředitele, „IN".

Co se týče technologie, každá třída je vybavena interaktivní tabulí, a v učebnách informatiky na žáky čekají nové počítače. Mimo to se samozřejmě budou učit základním předmětům, jako je matematika nebo český jazyk.

Těší se učitelé i děti

Učitelka Ivana Juriková povede příští rok jednu třídu prvňáčků, letos se loučí s žáky páté třídy. „Trochu mi bude po těch páťácích smutno, přeci jen je to dlouhá doba, kterou jsme spolu strávili. Na nové žáky se však moc těším, aspoň zase přijde po pěti letech nějaká změna," sdělila s úsměvem Ivana Juriková.

Děti se na svou novou učitelku také moc těší, zápis jim starosti nedělá. Malá Magdalénka Krakovská zápis brala jako hru a celou událost si užívala a nedělala si s ní, oproti jejím rodičům, těžkou hlavu. „Je to pro nás samozřejmě velký okamžik, já to moc prožívám a naproti tomu Magdalénka je úplně v pohodě.

No jo, někdy jsou rodiče z takovýchto věcí více nervózní než jejich děti," smál se otec Magdalénky, Zdeněk Krakovský.

Žádost o odklad

Někteří rodiče pro své děti také žádají roční odklad povinné školní docházky. Důvody k tomu mají různé, mezi nejčastější z nich patří vady řeči, prozatím nedostatečně vyvinutá jemná motorika, ale často také jen datum narození.

„Když slaví dítě šesté narozeniny například v srpnu, tak si rodiče přejí odklad, že na školu ještě není dost zralé. U nás na škole o odklad požádají rodiče zhruba dvaceti procent dětí, každým rokem se to liší, třeba minulý rok jsme měli žadatelů o odklad opravdu málo," vysvětlil ředitel Leoš Sekanina.

Miriam Opletalová