Spory o vlastnictví zámku se vlečou už příliš dlouho a městu Rýmařovu už došla trpělivost a rozhodlo se převzít janovický zámek alespoň do zápůjčky od ministerstva vnitra. Vznikl projekt Vivat historia.

Léto na zámku

„Cílem projektu je zpřístupnit janovický zámek veřejnosti a využít jeho prostory pro kulturní akce v sezoně 2012. Návštěvníci se po celé léto mohou těšit na koncerty, autorská čtení, víkendový historický festival, pravidelné komentované prohlídky zámku a výstavu historických fotografií a výtvarných prací," uvedla ředitelka Městského muzea Rýmařov Lenka Baborovská. Právě rýmařovské muzeum je iniciátorem projektu a má na starosti akce na zámku.

Ten byl kromě obřadní síně města dlouhou dobu bez jakéhokoli využití, zcela prázdný a kromě několika málo prohlídek nikdy nebyl pravidelně zpřístupněn veřejnosti.

Přijede potomek hrabat Harrachů

Tento pátek by ale do zámku měl vstoupit život, na programu je slavností zahájení sezony.

„Slavnost si nenechá ujít ani potomek posledních majitelů zámku, Harrachů, hrabě Johann Podstatzky-Lichtenstein s rodinou, který se v janovickém zámku narodil a od prvopočátku s muzejníky na projektu spolupracuje. Hosty slavnostního zahájení čeká koncert barokní hudby, křest souboru historických pohlednic, vernisáž velkoformátových historických fotografií a dětských výtvarných prací na téma Život na zámku," informovala ředitelka Lenka Baborovská.

Do aktivit projektu se výtvarně zapojily děti ze škol na Rýmařovsku i v polském Ozimku a sociálně terapeutické dílny Buřinka při Diakonii ČCE Rýmařov.

Akce začne v pátek v 17 hodin křtem historických pohlednic. O půl hodiny později následuje koncert barokní hudby a v 18.30 hodin je na řadě vernisáž velkoformátových dobových fotografií zámku a výtvarných děl místních dětí.

Autorská čtení

Výstava i zámek budou přístupné od července do září. Během července a srpna proběhnou také dvě autorská čtení, 12. července v podání Petry Braunové a Jitky Smutné a 2. srpna v podání Ireny Šindlářové. Zámecká sezona vyvrcholí v září víkendovým historickým festivalem s ukázkami středověkého ležení a celou sezonu zakončí 11. října koncert vážné hudby.