Zámek ve Slezských Rudolticích byl po celá desetiletí před veřejností uzavřený a sloužil jako skladiště. Od té doby, co zámek od státu získala obec, se objekt změnil k nepoznání. Brány se otevřely veřejnosti, betonové podlahy nahradily dřevěné a prázdné komnaty zase ožily uměním, kulturou i historickými expozicemi.

V zahradách se začínají rýsovat zelené ornamenty jak z dob, kdy se rudoltickému zámku přezdívalo Slezské Versailles.

Dalším krokem na této cestě bylo navrácení sakrální estetiky zámecké kapli sv. Josefa. Z dob, kdy zde fungovalo skladiště, zůstaly v kapli různé rampy a konstrukce, zatímco stěny zely prázdnotou. Dnes už kaple zase vypadá jako kaple, včetně obrazů, křišťálových lustrů, koberců, soch a křesťanské symboliky.

„Vše začalo odstraněním nepůvodních konstrukcí, které v kapli nemají co dělat. Z původního mobiliáře se nic nechovalo, tak jsme si vypomohli zápůjčkami z okolních kostelů, z depozitáře krnovského muzea, ze zámku v Hradci nad Moravicí a podobně. Některé prvky jako třeba koberce zakoupila obec, s něčím nám vypomohli i občané," představil novou podobu kaple kastelán Tomáš Zemba, který byl překvapen jak rychle si kaple v novém hávu našla nové využití.

„Prakticky hned po dokončení se objevili první zájemci o svatbu v zámecké kapli svatého Josefa. Právě v sobotu tu máme první svatební obřad. Počítáme s tím, že nyní bude mít kaple funkci obřadní a koncertní síně, ale budou zde slouženy i bohoslužby. Pro celkové vyznění atmosféry zámku bylo nutné vrátit kapli důstojnější styl," uzavřel Zemba.