Po dvouleté přestávce se bruntálští zahrádkáři pochlubili svými výpěstky, výsledky své celoroční práce. Vloni se výstava nekonala, bylo totiž takové sucho, že zahrádkáři neměli co vystavovat. Letošní Oblastní výstava zahrádkářů se konala minulý víkend ve velkém sále bruntálského Společenského domu.

„Jsou tady zastoupené všechny naše zahrádkářské osady, je jich šest. Jedním zástupcem se účastní také Krnov a Chomýž," řekl Jan Klepáček, jeden z organizátorů výstavy.

Ovoce, zelenina, květiny a také třeba stromky, bonsaje, sukulenty a suché vazby, tím vším se mohli návštěvníci na výstavě pokochat. „Je to pastva pro oči a takové pohlazení po duši," rozplývala se jedna z návštěvnic.

K největším tahákům výstavy patřil soubor třiceti druhů feferonek, které zde vystavoval jejich známý pěstitel Milan Jánošík. V současnosti jich má sto sedmdesát druhů, ale většina jich teprve dozrává.

„Je to úžasné, myslím si, že to má vzrůstající tendenci a za to patří zahrádkářům, Českému svazu zahrádkářů a jejím členům, obrovské poděkování," zhodnotil výstavu místostarosta Bruntálu Vladimír Jedlička, který ji oficiálně zahajoval.

Český svaz zahrádkářů má v Bruntále několik set členů a je tak nejpočetnější společenskou organizací ve městě. Město činnost zahrádkářů oceňuje a pořádání výstavy finančně podpořilo.

Ladislav Olejníček