Borůvková sezona v Jeseníkách je v plném proudu a opakuje se každoroční scénář. Lidé kvůli sběru borůvek porušují zákaz vstupu mimo turistické cesty a také zákaz trhání plodů v národních přírodních rezervacích. Ochranáři proto pokutují.

„Každý rok je to víceméně pořád stejné. Vždycky se najde někdo, kdo sbírá borůvky mimo vyznačené trasy. Letos už jsme proto několik pokut rozdali," uvedl Michal Ulrych z terénní služby Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Jeseníky.

Přírodní rezervace pod dohledem

Lidé mohou na borůvky narazit v nižších polohách, kde na některých místech už bývají keříky i očesané. V nejbližší době ale budou modré plody dozrávat v těch nejvyšších polohách nad tisícem až dvanácti sty metry nad mořem, kde se nachází i rezervace Praděd, rozlohou největší v Jeseníkách.

Borůvkáře, kteří vyrazí sbírat do zakázaných míst v rezervacích, mohou zastavit pracovníci CHKO Jeseníky i dobrovolní strážci přírody. „Proti sběračům borůvek mohou zakročit ale i brigádníci, kteří pracují na cestách," vysvětlil Michal Ulrych.

Ti, kdo budou sbírat borůvky na zakázaných místech, mohou dostat pokutu nejvýše tisíc korun, ve správním řízení pak mnohem více, do deseti tisíc korun. Ke správnímu řízení ale ochranáři přistupují jen zřídka.

Navíc dělají rozdíly mezi utrhnutím pár kuliček u cesty a nájezdem na borůvky s vybavením a připravenými kbelíky.

„Všechno řešíme hlavně domluvou a lidi upozorňujeme na to, co udělali špatně. Když ale vidíme profesionální sběrače, kteří trhají do velkých nádob, zasahujeme hned na místě. Nejčastěji přistupujeme k blokovým pokutám," popsal Michal Ulrych.

Ve velkém do Jeseníků či na Králický Sněžník, jehož vrchní část je také národní přírodní rezervací, přijíždějí sbírat borůvky především Poláci, kteří si pak jejich prodejem přijdou na slušný výdělek. Pokuty je proto nemusejí odradit.

V Jeseníkách se nacházejí kromě Pradědu také rezervace Šerák Keprník, Rejvíz a Rašeliniště Skřítek. Mimo ně je sbírání borůvek na území CHKO povolené. Lidé by ale neměli tím, jak plody sbírají, poškozovat les.

Kateřina Šindelářová