Překvapení a nakonec též zlobu vyvolal u karlovického galeristy Luďka Pavézky mail, v němž neznámý pisatel vyzval k registraci u Úřadu pro ochranu osobních údajů.

„Tato registrace je povinná pro všechny subjekty, které uchovávají osobní údaje," varoval mail. Dál se v mailu psalo, že vzhledem k rostoucímu počtu namátkových kontrol ze strany úřadu je nutné se povinně registrovat, jinak hrozí pokuta až do výše deseti milionů korun.

Varovný mail nabídl řešení: pokud se chce Luděk Pavézka vyhnout zbytečným byrokratickým tahanicím, stačí prý zaplatit jednorázový poplatek ve výši 1990 korun. Za tuto částku mu mail nabídl údajnou registraci u Úřadu pro ochranu osobních údajů. Jak se nakonec ukázalo, výzva byla falešná a podvodná, a úřad žádnou takovou nikdy klientům nerozesílal.

Galeristo, nic neplaťte!

Reakci na rozesílání zmíněné nevyžádané pošty, vyzývající k registraci u Úřadu pro ochranu osobních údajů, poskytl ředitel tiskového odboru úřadu David Pavlát.

Také Úřad pro ochranu osobních údajů zaznamenal rozesílání nevyžádaného e-mailového sdělení, vyzývající některé podnikatele k registraci zpracování osobních údajů u úřadu za poskytnutí platby rozesílateli. A rozhodně nebyl touto skutečností potěšen.

„Úřad pro ochranu osobních údajů se od podobných praktik distancuje a ujišťuje, že registrační proces je bezplatný a jednoduše uskutečnitelný prostřednictvím formuláře na webových stránkách úřadu," vysvětlil David Pavlát. A ani tak se registrace netýká každého, ne každý totiž registrační povinnosti podléhá.

„Zároveň upozorňuje, že existují výjimky z registrační povinnosti, takže se na osloveného podnikatele vůbec registrační povinnost vztahovat nemusí," doplnil ředitel David Pavlát. Pravidla registrace určuje a upravuje Zákon číslo 101/2000 Sbírky, o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění účinném od 1. ledna 2015.