Dům je prázdný od roku 2009. Nájemníci všech bytů v přízemí i podkroví měli k dispozici jen společné hygienické vybavení, do domu se proto nikdo z náročnějších a solventních nájemníků nehrnul. Konstrukce bytů v podkroví neměly dostatečné tepelné izolace, zdivo domu bylo vlhké, staré instalace dosluhovaly a přestaly vyhovovat bezpečnostním předpisům. „Cestou oprav a drobných stavebních úprav už nebylo možné odstranit všechny závady na hlavních konstrukcích, instalacích ani na dispozici bytů," řekla vrbenská starostka Helena Kudelová.

Dům ve vlastnictví města nejen hyzdil roh náměstí svatého Michala, ale také už začal být pro své nájemníky nebezpečný, proto padlo rozhodnutí o jeho vyklizení. „S ohledem na technický stav dům již delší dobu neskýtá jistotu, že jeho užívání je bezpečné. Proto je nutné přistoupit co nejdříve k demolici," uvedla starostka Kudelová.

Starostka upozornila zastupitele, že musí učinit příslušné kroky, protože na mimořádném zastupitelstvu nezvedli ruku pro prodej jedinému zájemci. Pozemek o výměře 756 metrů čtverečních je určen územním plánem k bydlení městského typu. „Věřím, že vyklizená parcela se může časem stát zajímavým předmětem koupě pro investora, kterému bude vyhovovat jak funkční využití, tak zásady architektonického a stavebního řešení v lokalitě náměstí," dodala starostka.