„Často spolupracujeme s Malou Morávkou, kde mají skvělého starostu Ondru Holuba. Ten mě upozornil, že Lesy ČR dělají ze svých finančních zdrojů na svých pozemcích hřiště pro veřejnost. Hřiště je pak jejich majetek a obec se tam stará o pořádek a spolupracuje na údržbě. Oslovil jsem Lesy ČR na poslední chvíli. Bylo to v době, kdy už nastupoval kůrovec,“ vzpomíná starosta Dolní Moravice Pavel Kopeček.

A vyplatilo se. Nejdřív bylo nutné pozvat zástupce Ředitelství Lesů ČR z Hradce Králové do Dolní Moravice a přímo na místě jim vysvětlit, proč právě tato úžasná lokalita v Nové Vsi potřebuje hřiště.

Poslední hřiště před kůrovcem

„Lesy ČR ten náš společný záměr posvětili, ale museli jsme ještě rychle změnit územní plán, protože ty akátové prvky jsou opravdu veliké. Z CHKO Jeseníky nám také vyšli vstříc, abychom dostali stavební povolení. Začalo se na tom projektu pracovat za minutu dvanáct, protože pak kvůli v kůrovcové kalamitě Lesy ČR stoply všechny podobné investice.

Trať z Bruntálu do Malé Morávky už má za sebou opravy železničního svršku, železničních přejezdů, mostů a propustků.
Také kůrovec zachránil trať z Malé Morávky do Bruntálu

Ředitel Lesů ČR ze Šumperku mi pak řekl, že naše hřiště byla úplně poslední investice tohoto typu, než jim zastavili financování,“ ohlédl se starosta Kopeček za historií hřiště.

Pro rodiny s dětmi se prolézačky z akátu se staly stejně oblíbenou atrakcí jako sousední rozhledna. Jezdí sem rekreanti ubytovaní na různých místech Jeseníků, ale také obyvatelé okolních obcí. „Běžkaři všude jinde v Jeseníkách začínají svůj výlet stoupáním. Tady mohou vystoupit z auta přímo na hřebenu a můžou si vybírat z atraktivních cest. Pod rozhlednou se potkávají turisté s dětmi i senioři, kterým stačí si chvíli posedět s výhledem na krásy jesenické přírodě. V zimě je tam ráj běžeckého lyžování a v létě cyklistiky. Jezdí sem trénovat i špičkoví sportovci a reprezentanti. Pravidelným návštěvníkem býval například běžec na lyžích a olympionik Jirka Magál,“ uvedl starosta Kopeček.

Mašinka T211 bude o letních víkendech a svátcích vozit turisty na trati z Bruntálu do Malé Morávky.
Vlak do Malé Morávky dostal zelenou

Turistický ruch je pro Jeseníky přínosem, ale jen když se udrží v rozumných mezích. Zájem o lokalitu s rozhlednou, hřištěm a nástupem běžkařských a turistických cest je limitovaný omezenou kapacitou parkoviště.

„Vzniká tam problém hlavně v zimě. Dosud si tam každý parkoval, jak ho napadlo. Kolona aut se táhla kolem uzoučké hlavní cesty přes Novou Ves. Hasiči, sanitka, údržba silnic nebo technické služby při svozu odpadu neměly šanci tudy projet. Bylo zaděláno na průšvih, ale už máme řešení. Museli jsme jednat, protože koronavirus návštěvnost Jeseníků ještě zesílil,“ uvedl starosta Pavel Kopeček, který se s žádostí o pomoc obrátil na náměstka hejtmana Jana Krkošku.

Lesy poskytly obci pozemek

Jan Krkoška na téma parkování zprostředkoval schůzku Lesů ČR, kraje a vedení Dolní Moravice. Zde se dojednalo, že Lesy ČR uzavřou s obcí pachtovní smlouvu na pozemky pro účely parkování. Také Správa CHKO Jeseníky dala kladné stanovisko k odstavení aut.

Dolní Moravice má ve svém katastru 14 památných stromů. Lípa Hadí královna je adeptem na nejmohutnější památný strom celého Moravskoslezského kraje.
OBRAZEM: Hadí královna, nejmohutnější lípa Jeseníků. Koluje o ní horrová legenda

„Parkoviště jsme trochu vyrovnali, rozšířili a zavedli systém, který navýší jeho kapacitu. Začali jsme vybírat peníze za parkování, protože v takové nadmořské výšce je údržba parkovacích míst náročná. Vyžaduje tři nebo čtyři lidi. Chudáci tam na kopci dost vymrznou. V zastupitelstvu jsme schválili ceník parkovného 60 korun za auto. Není to moc, protože kromě nákladů na údržbu pro nás samotná pachtovní smlouva znamená nájem desítek tisíc za rok. Řidiči neprotestují, protože za své peníze dostanou odpovídající službu: rychlé a bezpečné parkování. Když parkoviště dobře funguje, řidič rád zaplatí,“ uzavřel starosta Dolní Moravice.

Příjezdová silnice do Nové Vsi zůstane volná, protože nahoře lze odstavit třeba až 200 aut. Změnu přivítali hlavně chataři z Nové Vsi, kterým divoké parkování narušovalo klidnou rekreační oblast.