Tess Gemelová rozstříhala své obrazy na čtverečky o velikosti 2x2 centimetry. Přibližně během následujících dvou týdnů tyto puzzle poskládá tak, aby vytvořily velkoformátovou koláž s úplně novým motivem. Bude to pohled na istanbulské hradčany, které stojí na rozhraní Evropy a Asie. Nazvala ho Benim Istanbul, neboli Můj Istanbul.

Tak jako se digitální fotografie skládají z pixelů neboli nejmenších obrazových prvků, které lze identifikovat, také Tess Gemelová má pečlivě zdokumentovaný původ každého čtverečku. Provedla katalogizaci archů, ze kterých byly čtverečky nastříhané i podrobnosti o výtvarné technice, kterou byly vytvořeny.

Zapojila se rodina, pomáhají i přátelé

Tvůrčí proces snímá kamera, aby bylo možné záznam dvoutýdenní umělecké práce zhustit do podoby reality show. Kromě toho jsou dílčí pokroky na koláži průběžně zveřejňovány na webu ebruatelier.blogspot.cz, aby fanoušci ebru žánru mohli žasnout jak se z barevných čtverečků každý den postupně rodí něco úplně nového.

O záznam akce i aktuální každodenní příspěvky se stará otec lichnovské výtvarnice Jan Gemela. Kameru pro tento účel zapůjčil Tomáš Boček, podkladovou desku vyrobilo truhlářství Milana Gattnera v Holasovicích. Původně z ní měla být kuchyň.

„Vytušil jsem, že časosběrný snímek několikadenního tvůrčího procesu je ojedinělý počin a tak jsem začal aktuálně prezentovat průběh vzniku koláže na blogu. Snímám všechno na kameru a učím se to za pochodu.

Tess říká, že to bude trvat asi deset dnů, ale já to tipuji o něco déle. Je to počin, který má své finále a široký kontext," vysvětlil svou roli ve tvůrčím procesu Jan Gemela.

„Je to vlastně také reality show o mně samotném jak se v přímém přenosu učím zachytit a nějak prezentovat tak zajímavou věc," doplnil Gemela, který pomalu skládá informace o akci do jednoho velkého celku podobně jako jeho dcera lepí čtverečky.

První týden práce už pomalu končí

Gemelovi museli doma v Lichnově všechno přestavět, protože deska zabere jednu samostatnou místnost a navíc kamera potřebuje dostatečný odstup, aby se všechno důležité vlezlo do záběru. „Obětovali jsme naši jídelnu. Tady myslím zatím ještě ateliér nebyl. Už před měsícem jsem slíbil manželce tento pokoj vymalovat, tak snad dostanu odklad," konstatoval Jan Gemela.

První den realizace velkoformátové ebru koláže Benim Istanbul nese podtitul stěhování a přestavba bytu. Před samotným lepením ještě Tess Genelová dokončila pomocnou skicu. Dnes po prvních pěti dnech se už pod jejíma šikovnýma rukama z vod Marmarského moře začíná vynořovat ostrov. Brzy se na něm začne rýsovat i Dívčí věž Kiz Kulesi.

Nové aktuální fotografie na webu přibývají každý den. „ Až úplně na konci záznam sestříháme, trochu zrychlíme a zveřejníme. Takže až taková reality show to nebude," uzavřel Jan Gemela.

Fascinující svět technik ebru

Na výstavách ebru umělců v Turecku se můžete ojediněle setkat také s takto výtvarně pojatými kolážemi. Z počátku Tess Gemelová vytvářela abstraktní koláže lepením pruhů papíru, ale později se základem staly čtverečky a došlo k pixelizaci obrazu obdobně jako je tomu u digitálního záznamu.

Samotná ebru technika je postavená na skvrnách nanesených na vodní hladinu a pak různě deformovaných. Ale jako by to Tess Gemelové nestačilo. Zřejmě byla ovlivněna svou matkou, která ve volných chvílích zas pro změnu rozstříhává látky na kousky, aby je pak zase sešila zpátky, což je technika patchwork.