Již od roku 2003 jezdí klientka Slezské diakonie Benjamín Krnov Hela Nejedlá každoročně soutěžit a reprezentovat Krnov na pardubickou Abilympiádu. Jde o soutěž, na níž lidé s handicapem předvádějí své dovednosti v ruční výrobě.

Hela vždy soutěžila v disciplíně keramika a umisťovala se na stupni vítězů. V letošním ročníku si troufla i na enkaustiku, která byla mezi soutěžními disciplínami nová, a se kterou má Hela velké zkušenosti. V letošním ročníku, konaném v závěru května, vybojovala Hela Nejedlá v obou disciplínách první místo.

„Téma pro keramické tvoření byla návštěva ZOO, kterou jsem ztvárnila jako plastický kachel se zvířaty. V enkaustice, což je výtvarná práce, jenž spočívá v malování pomocí speciálních žehliček a vosku, jsme se měli zaměřit na téma léto u vody," uvedla krnovská výtvarnice Hela Nejedlá.

Velký výlet

Abilympiáda je pro klienty Slezské diakonie nejen soutěží, ale hlavně příležitostí vycestovat a užít si pár dní společně s jejími pracovníky.

Pro některé klienty to je jediná šance, kdy mohou vycestovat někam bez své rodiny, která jim běžně zajišťuje nepřetržitou péči. V Pardubicích si mohou zasoutěžit, podívat se na zajímavý program, poznat nové lidi a kreativní techniky.

Proto z denního stacionáře Slezské diakonie Benjamín Krnov vyrazili na letošní Abilympiádu společně s Helou také další tři klienti v doprovodu pracovníků a dobrovolníků. Ti soutěžili v disciplíně návrh plakátu, ze které si dovezli čestné listy za účast.

„Potěšilo mě, že letošní účast byla větší než loni. Setkala jsem se spoustou přátel, kteří na Abilympiádu každoročně jezdí. Velmi mě těší, že se mi podařilo obhájit první místo v keramice a zvítězit v enkaustice a to především díky mé kamarádce a pracovnici střediska Benjamín Petře Ščerbové, která mě celý rok na soutěž pečlivě připravuje," dodala Hela Nejedlá.

Příště bude výstava

Její obrazy očarovaly pořadatele Abilympiády natolik, že Hele nabídli vystavovat je v příštím roce v pardubické ČEZ aréně, kde bude probíhat další ročník této soutěže pro lidi s handicapem.

„Současně mě tato nabídka motivuje k tomu, abych se v technice enkaustiky více zdokonalovala a dále malovala zajímavé obrazy," uzavřela krnovská výtvarnice.