Vodohospodáři státního podniku Povodí Odry odhadují optimistický termín dokončení jednotlivých stavebních celků včetně nové přehrady do roku 2030.

Stavební úřad v Krnově právě zahájil proces územního řízení na výstavbu vodního díla Nové Heřminovy.

„Podařil se další z významných kroků v realizaci protipovodňových opatření na horní Opavě, neboť bylo zahájeno územní řízení k výstavbě přehrady Nové Heřminovy. Tento dokument je klíčový pro začátek přípravy navazujícího stupně projektové dokumentace pro stavební povolení pro vybudování hráze nového vodního díla na řece Opavě,“ konstatoval generální ředitel státního podniku Povodí Odry Jiří Tkáč.

V Nových Heřminovech proběhl již 9. ročník festivalu Rockem proti přehradě. Letos organizátoři připravili trička s novým heslem: "Protest až do konce".
Nevzdávají to! V Nových Heřminovech rezonuje nové heslo: „Protest až do konce“

Obchvat obce jako kompenzace

Heřminovské zastupitelstvo je připraveno přehradu tolerovat, ale podmiňuje svůj souhlas kompenzacemi v podobě obchvatu obce. Obchvat Heřminov schválila vláda v roce 2008 společně s přehradou, ale později byl z úsporných důvodů z projektu vypuštěn.

Příprava podkladů pro zahájení územního řízení byla složitá a dlouhá, neboť obec Nové Heřminovy se pokoušela svými právními kroky zastavit nebo zpomalit proces povolování přehrady.

V Nových Heřminovech pokračuje demolice vykoupených domů. Jedná se o další etapu příprav na stavbu přehrady.
Nové Heřmínovy: V budoucí zátopě se bourají domy. Převažuje vzdor i pochyby lidí

„Příprava potřebných dokumentů pro zahájení územního řízení byla náročná. V prosinci 2017 byla podána žádost o územní rozhodnutí. Museli jsme se vypořádat se všemi zákonnými požadavky územního řízení a současně čelit právním obstrukcím obce Nové Heřminovy, “ dodal technický ředitel státního podniku Povodí Odry Břetislav Tureček.