Rekonstrukční práce na parovodu vstupují do finále. Nyní na řadu přišlo zasypání výkopů a poslední úpravy, které uvedou místo do původního stavu.

Návrat do dřívějšího stavu se ale netýká povrchu chodníku. Asfalt je zde nahrazen zámkovou dlažbou a to na první pohled nelogicky, když asi tři čtvrtiny chodníku mezi Švédskou zdí a gymnáziem jsou v zámkové dlažbě a zbytek zůstal v původním litém asfaltu.

„Stalo se tak ale po dohodě s prováděcí firmou. Na jaře příštího roku máme v úmyslu zahájit rozsáhlou rekonstrukci Smetanových sadů, jejíž součástí je obnova všech komunikací v parku, které se budou provádět jako jeden celek. Bylo by proto neekonomické uvádět nyní povrch chodníku do finální kvality a následně ho opět na jaře bourat či poškodit. Současný stav by tedy měl být pouze jakýmsi provizoriem přes zimní období," vysvětlil místostarosta Michal Brunclík.

Rekonstrukce Smetanových sadů vedle obnovy komunikací zahrnuje úpravy významných míst v parku, jako je například památník u gymnázia, socha Bedřicha Smetany, kašna se sochou Neptuna, dětské hřiště nebo prostor před kostelem sv. Martina. Dojde také k obměně mobiliáře a veřejného osvětlení, i k úpravě vodovodních šachet. Výběrové řízení na zhotovitele bude vyhlášeno v nejbližších dnech. K realizaci by mělo dojít ve třech etapách v průběhu let 2013 a 2014.