Sbor dobrovolných hasičů Města Albrechtice a Zdravotnická záchranná služba se po dlouhých letech dočkají zcela nového zázemí. Obě složky se musí potýkat s podmínkami, které jsou pro jejich práci nepřijatelné.

Místní hasiči jsou nuceni uchovávat těžkou techniku venku, protože ve stísněných prostorách garáží není místo. Albrechtickou zdravotnickou záchrannou službu zase trápí zamrzající voda. Hlavním záměrem vzniku nového centra je řízení mimořádných situací a zvýšení efektivity při záchraně lidských životů.

„Stará hasičská zbrojnice stojí ve Městě Albrechticích už od roku 1902. V šedesátých letech sice došlo k rozšíření, ale se zvyšujícími se nároky na zásahovou činnost je hasičská zbrojnice zcela nevyhovující pro naši práci a techniku.

Historická budova je ve velmi špatném stavu," zhodnotil nynější situaci Petr Krištof, velitel Sboru dobrovolných hasičů Města Albrechtic.

Hasiči a záchranáři v novém

Nové prostředí je prostorné pro techniku a má obsahovat vše, co je třeba pro pohotovou práci hasičů a záchranářů v mimořádných situacích. „Jedná se o novostavbu. Budova obdélníkového tvaru má jednopodlažní a dvoupodlažní část. Prostor hasičské stanice dobrovolných hasičů je umístěn ve snížené části budovy, kde jsou situovány také garáže.

Záchranná služba tvoří pravou dvoupodlažní část. Ve snížené části je umístěna garáž pro záchranné vozidlo. V druhém podlaží se nachází šatny a zázemí řidičů, sester, lékařů," popsala budoucí středisko Petra Špornová, tisková mluvčí krajského úřadu Moravskoslezského kraje.

Výjezdové časy obou služeb na místa dopravních nehod budou znatelně kratší. Záchrana lidských životů bude díky novému středisku účinnější. „Výjezdové centrum v Městě Albrechticích krnovská nemocnice velmi přivítá. Například u budoucích maminek je velmi důležitá rychlost, s jakou se mohou dostat do péče našich specialistů.

Ve členitém regionu s obtížně dostupnými lokalitami je moderní výjezdové centrum důležité," vyjádřila se tisková mluvčí Eva Kijonková, Sdružené zdravotnické zařízení Krnov.

Proč centrum nevzniklo dříve?

Celý projekt byl vypracován už tři roky. Brzdou byly finance. V průběhu let se Moravskoslezskému kraji podařilo získat dotace z Evropské unie, za které teď může nové středisko hasičské a záchranné služby vzniknout.

Zhotovitelem navržené stavby se stala společnost AF STAV. Výstavba oficiálně začne v lednu a bude trvat celý rok. Do nového výjezdového centra Moravskoslezský kraj investuje přes 23 milionů korun.

Jana Smékalová