Ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec už v létě při očkovacích kampaních férově vysvětloval zájemcům o vakcínu, že zatím žádná ochrana před covidem nefunguje stoprocentně. Očkování výrazně sníží pravděpodobnost nákazy. Pokud k ní přece jen dojde, u očkovaných mívá covid lehký průběh.

Osoblaha 3. srpna 2021. Občané čekali ve frontě na otevření mobilního očkovacího střediska na osoblažském náměstí. Kolem deváté hodiny už jich bylo naočkovaných přes 60. .
Velký zájem neregistrovaných. Na očkování v Osoblaze se stála fronta

"Například já sám jsem po druhé dávce očkování měl pozitivní test na covid, ale jednalo se u mě o bezpříznakový průběh. Také vy díky očkování máte jistotu, že ani v případě nákazy neskončíte v těžkém stavu v nemocnici,“ odpovídal Václavec na dotazy občanů, když krnovská nemocnice v létě zřídila mobilní očkovací tým a vyrazila s ním na Osoblažsko.

Povinné očkování zdravotníků?

Společnost se nyní stále víc rozděluje na očkované a neočkované. Objevují se úvahy, že by mělo být očkování povinné hlavně ve zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví ČR spustilo kampaň s odstrašujícími snímky, které se staly terčem lží. Prý vůbec nezachycují oběti nemoci covid-19. Fotograf kampaně to odmítá
Mrazivá očkovací kampaň: Na fotkách nejsou oběti covidu, lžou dezinformátoři

"Osobně jsem jednoznačně pro očkování, určitě bych stanovil jeho povinnost pro pracovníky ve zdravotnictví. Osobně mne mrzí, že naší zaměstnanci nejsou z části očkováni, čímž ohrožují nejen sebe, ale i kolegy a hlavně pacienty. Pozitivních je 27 zaměstnanců, většina neočkovaných," popsal Ladislav Václavec aktuální situaci v krnovské nemocnici.

Krnov odlehčí Podhorské nemocnici Bruntál

V okrese Bruntál už vznikají konkrétní plány, jak si nemocnice Krnovska a Bruntálska budou pomáhat v krizové situaci. Zdravotníci se spojením personálních sil a volných kapacit připravují na očekávaný příliv pacientů v následujících dnech a týdnech.

Očkování proti koronaviru
Covid mají už podruhé. I jim se očkování vyplatí, říkají čerstvá data

"Jsme domluveni s vedením Podhorské nemocnice, že budeme přebírat akutní necovidové pacienty z druhé části okresu, protože nemocnice v Bruntále musí zvýšit kapacity pro covidové pacienty. Jsme na jedné lodi nejen my zdravotníci, ale všichni. Musíme to zvládnout," uzavřel Ladislav Václavec s tím, že jedině spojením sil konečně coronaviru dáme frak.