„Ocenění má poděkovat podnikatelským subjektům a organizacím za to, že dělají pro kraj a pro občany více, než jim ukládá legislativa. Hodnotící komise u soutěžících posuzovala řadu sociálních, enviromentálních i ekonomických ukazatelů,“ vysvětlil mluvčí vrbenské radnice Ladislav Olejníček.

V ekonomické oblasti se hodnotí například to, zda má obec dobré vztahy s obchodními partnery, zda bojuje proti korupci a má transparentní hospodaření. Sociální oblast se týká jednak občanů, ale také pracovníků obce posuzuje se, zda obec dbá o to, aby byl jejich pracovní a osobní život vyvážený. V oblasti životního prostředí se sledují vlivy obce na zdraví a životní prostředí a tak zvaná minimalizace vlastní ekologické stopy.

Ilustrační foto
Vyšetření melanomu na náměstí v Bruntále a v Rýmařově

Cenu za 1. místo (v kategorii ostatní obce) z rukou hejtmana Ivo Vondráka převzala starostka Vrbna pod Pradědem Květa Kubíčková. Co tedy Vrbno dělá jinak než ostatní obce? Co dělá nad rámec zákona?

„V soutěži se posuzuje opravdu řada věcí. My například hodně pracujeme se strategickým plánováním, dbáme na to, abychom měli aktualizované veškeré dokumenty, přesně vymezené akční plány… Cíleně pracujeme na snižování nezaměstnanosti. Lidem, kteří nemohou najít práci se věnujeme opravdu nadstandardně, jsme zapojeni v sociálním programu, v rámci kterého nezaměstnaní absolvují stáže u zaměstnavatelů, daří se nám to,“ odpověděla na dotaz Deníku starostka.

Spokojená je také s tím, že se lidé v obci dobře zapojují do veřejného projednávání různých záležitostí. „Jde například o rozvoj sídliště, vše prodiskutujeme s občany, takže známe dopředu jejich požadavky, a když se pak objeví vhodný dotační titul, můžeme reagovat,“ vysvětlila.

Ilustrační foto.
Krnov: výstavba na Kabátově kopci na druhý pokus?

Z ocenění Moravskoslezského krajského úřadu měla radost. „Pocity mám skvělé. Je to cena nás všech občanů, spolků, kolektivu zaměstnanců městského úřadu, všem vám děkuji,“ vyjádřila se po převzetí ocenění.

V druhé kategorii obce s rozšířenou působností zvítězil Vítkov ze sousedního okresu Opava.

Prezident Miloš Zeman zakončil návštěvu kraje ve Slezských Pavlovicích
Nejdůležitější hodnotou je demokracie, řekl prezident na závěr své návštěvy