Členka Spolku Přátelé Vrbenska Naďa Trzaskaliková byla jednou z prvních, která prolistovala veškeré recepty z nové kuchařky s názvem Kuchyň nysko – jesenického pohraničí. „V Polsku jsem jedla bigos, určitě ho doma manželovi podle receptu v knize připravím," těšila se Naďa Trzaskaliková.
Recept na bigos je jednoduchý a chutný, tak jako příprava dalších lahůdek, které kniha popisuje. Jde výhradně o regionální jídla jesenicko-polského pohraničí. „Kuchařka ukazuje ta nejoblíbenější jídla v jesenickém příhraničí s Polskem," potvrdil předseda Spolku Přátelé Vrbenska Karel Michalus.
Kuchařka v Polsku reprezentuje Vrbno pod Pradědem i Karlovu Studánku. Byli to právě kuchaři z Horských lázní Karlova Studánka, kteří do kuchařky poskytli vlastní recepty.
„Profesionální kuchaři horských lázní do kuchařky svými recepty výrazně přispěli. Jídla připravili i nafotografovali," potvrdil předseda Michalus. Knížek a brožur, které vznikly v režii vrbenského spolku je již celá řada. V roce 2011 přišla kniha patrně nejvýznamnější s názvem Vrbno známé i neznámé ke čtyřstému výročí založení města.
V plánu jsou i další knihy o historii i kulinářství. Objeví se tam recepty, které se do stávající kuchařky nevešly.