Tři z vyškrtnutých kandidují za Stranu sociálně slabých, kterou vede bývalý agent komunistické Státní bezpečnosti Ludvík Zifčák. Podobná situace se v obci opakuje už podruhé. Před čtyřmi lety soud kvůli narychlo přihlášených lidem označil volby za neplatné a musely se opakovat.

Chudová ze seznamu vyškrtla 26 lidí. Všichni se k pobytu v obci přibližně s 250 obyvateli přihlásili před komunálními volbami v roce 2010. Ústavní soud to označil za účelové. „Podle stejného nálezu postupujeme i dnes. Jsou zde jen nahlášení. Někteří to i přiznali. V Karlově Studánce nežijí. Kdyby ano, všimli bychom si toho," řekla starostka a připouští možnost, že se volby budou muset opakovat.

I podle Zifčáka jde o lidi, kvůli nimž byly zpochybněny volby před čtyřmi lety. „Od té doby zde ale bydlí, pracují, někteří i podnikají. Už je nikdo nemůže považovat za účelově přihlášené," řekl. Připustil ale, že část z nich bydlí v hotelu Džbán, který Zifčák provozuje, či v pronajatých bytech patřících Sdružení moravskoslezských hotelů. „Navíc mezi vyškrtnutými jsou i tři naši kandidáti. Kandidátní listina přitom byla schválena," řekl.

Většina sporných obyvatel přišla podle Zifčáka do Karlovy Studánky za prací. „Mysleli, že ji tady seženou. Lázně jsou jedno z posledních míst na Bruntálsku, kde se dá trochu normálně žít," tvrdí.

S tím nesouhlasí starostka. „Pouze jediný člověk ze skupiny vyškrtnutých v roce 2010 zde opravdu žije. Jeho dítě k nám chodí i do školy. Tento člověk na seznamu pro letošní volby zůstal," řekla.

Volby se v obci v roce 2011 opakovaly na základě rozhodnutí soudu. Předchozí hlasování zrušil kvůli tomu, že se tam krátce před nimi přihlásilo k trvalému pobytu podezřele mnoho lidí, kteří ovlivnili hlasování. Obec tyto voliče vyřadila ze seznamu. Nespokojení lidé ale pak hromadně přišli do volební místnosti a dožadovali se práva hlasovat. Odešli až za asistence policie.

Opakované hlasování vyhrálo Sdružení nezávislých kandidátů Spokojení občané. V devítičlenném zastupitelstvu získalo šest křesel. Dva zastupitele získalo sdružení Pro rozvoj Karlovy Studánky. Jedno křeslo obsadil kandidát za ČSSD. Tehdejší Zifčákovo sdružení Prosperita Karlovy Studánky nezískalo ani jeden mandát. Starostkou se stala Chudová.