Do říjnových komunálních voleb zbývá přes čtyřicet dní. Kandidátky už jsou uzavřeny. Co z nich můžeme v našem okrese zjistit?

Jediná kandidátka

V některých obcích už je v podstatě rozhodnuto. Mezi obce, kde jde do voleb jediná strana a nemá žádnou konkurenci, na Bruntálsku patří třeba Bílčice, Mezina, Nová Pláň, Roudno či Valšov. Není to ale zase nic tak neobvyklého. Úplně stejná situace byla v Bílčicích, Nové Pláni a Valšově i při volbách před čtyřmi lety. V Mezině byly v roce 2010 byly tři kandidátky a ve Václavově dokonce pět.

Kandidují na Bruntálsku

Komunální volby se konají 10. a 11. října. Před čtyřmi lety k nim v našem okrese dorazilo 44,7 procenta voličů. Jak to vypadá letos?

Velké volební klání se odehraje v Bruntále, kde je postaveno třináct volebních uskupení, před čtyřmi lety tu v komunálních volbách soupeřilo jen jedenáct kandidátek. Do voleb v Bruntále jdou všechny politické strany, které mají nyní zastoupení v Poslanecké sněmovně. Utkají se s nimi republikáni a další kandidátky nezávislých.

Mnohým nezávislým se nedá upřít nápaditost při pojmenovávání svých kandidátek. Například v Andělské Hoře se volební uskupení jmenují Za stejné podmínky pro všechny občany, další má název Za občany a lepší zítřky a třetí Za lepší soužití. Čtvrtá kandidátka má naopak jednoduchý a poetický název Anděláci.

Ve Dvorcích je sedm volebních uskupení, přitažlivě zde zní Spolek paní a dívek s příznivci. Zato v Křišťanovicích se tři kandidátky jmenují lapidárně Pro obec, Svobodná volba a Změna pro obec.

Ostatně mnozí nezávislí si své cíle kladou už do názvů, taková jména pak obsahují zejména výraz rozvoj.

Krnov: nováčkem je hnutí ANO

V Krnově postavilo kandidátky pro nadcházející volby osm stran a hnutí. Krnovští voliči tentokrát dostanou o jeden hlasovací lístek méně než v roce 2010, což je způsobeno tím, že Věci veřejné a Suverenita Jany Bobošíkové to po minulém neúspěchu už vzdaly. Nováčkem je Babišovo hnutí ANO 2011, které se po obrovském triumfu na parlamentní úrovni postupně začíná etablovat i v regionech.

Kromě Krnova postavilo ANO kandidátku například také ve Městě Albrechticích.

Dělnická strana sociální spravedlnosti se v Krnově rozhodla přiživit na protikorupčních náladách ve společnosti, takže zde bude kandidovat pod názvem DSSS Stop korupci v Krnově. Jinak zůstává vše při starém. Voličům jsou k dispozici jak ČSSD, ODS a sdružení nezávislých NEOS, které tvoří současnou koalici a mají posty radních, tak opoziční KSČM a KDU-ČSL. Znovu zkusí oslovit voliče i TOP 09, která minule zůstala bez mandátu.

Starostka: důležitý předvolební přestup

O nejvýznamnější přestup v nadcházejících komunálních volbách se postarala samotná starostka Krnova Alena Krušinová, která v předchozích volbách kandidovala v dresu ČSSD a nejednou dostala nejvíc preferenčních hlasů ze všech.

Členská základna ČSSD ale tentokrát oblíbené starostce přisoudila na kandidátce téměř nevolitelné dvanácté místo, což Krušinová vnímala jako ztrátu důvěry ve vlastní straně. Proto se rozhodla po patnácti letech sociální demokracii opustit. Populární starostka okamžitě dostala nabídku stát se lídrem na kandidátce nezávislých, kteří si říkají NEOS.

„Alena Krušinová informovala výbor místní organizace ČSSD Krnov o tom, že bude kandidovat ve volbách za jiný subjekt, kde předpokládá lepší osobní umístění. Hlavním argumentem přitom bylo, že se na kandidátní listině, podle svého soudu, umístila na takzvaně nevolitelném místě.

Je však třeba se ptát, co to vlastně je to „nevolitelné místo"? Z čeho měla paní starostka Krušinová vlastně obavy, když strávila osm let na radnici ve funkci místostarostky, respektive starostky? Volebního neúspěchu? Přitom se stačí podívat do historie již uskutečněných voleb, jak výrazně volební preference kandidátů hýbají kandidátními listinami.

Na řadě příkladů se tak jasně ukazuje, že osobnosti, které jsou ve městě opravdu populární a mediálně známé, a především za nimi stojí viditelné a nezpochybnitelné výsledky jejich práce, mohou kandidovat takřka z jakéhokoli místa a do zastupitelstva se stejně probojují," stojí v oficiálním stanovisku Místní organizace ČSSD, které bylo vydáno v červenci k rozhodnutí Aleny Krušinové.

Volební zajímavosti z Krnovska

Raritou je obec Býkov-Láryšov se 150 obyvateli, který namísto stran, hnutí a volebních uskupení tradičně nabízí svým voličům jen samé nezávislé kandidáty. Jedinou stranou, která zde tentokrát dokázala postavit kandidátku, je ČSSD.

Jinak Alena Sýkorová, Blanka Peterová, Zdeňka Matyáštíková, Zuzana Rozsypalová, Martina Nečasová, Lubomír Veliký, Vladislav Tomoszek, Robert Štelmak nebo Václav Prusek zde budou kandidovat jen sami za sebe, každý na své vlastní kandidátce.

Z Jindřichova pochází poslankyně parlamentu Olga Havlová z Věcí veřejných, která byla zvolena na kandidátce Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury. V komunálních volbách v Jindřichově ale postavily VV a Úsvit každý svou kandidátku, takže ve volbách půjdou proti sobě.