Drsným podmínkám budou při náročných úkolech čelit vojáci 22. až 27. ledna, zdolávat budou skalní stěny, překonávat rokle, čekají je přesuny na lyžích i spaní pod širým nebem. Závod podle pořadatelů nemá ve světě obdoby. Češi loni obsadili první tři místa.

„Mezinárodního závodu Winter Survival 2017 se zúčastní 60 českých a zahraničních vojáků. Českou armádu bude reprezentovat 13 družstev. Z Belgie, Polska, Rakouska, Slovenska a Ukrajiny přijede sedm týmů. Přitom Ukrajinci se soutěže zúčastní vůbec poprvé, budou to příslušníci výsadkového výcvikového centra ukrajinské armády," uvedl mluvčí závodu Pavel Pazdera.

Čtyři dny budou při až sedmdesátikilometrových přesunech zdolávat tříčlenná družstva skalní stěny, překonávat říční rokle a lanové mosty, absolvují orientační běh a sjezdy na lyžích, budou zachraňovat zraněného a čeká je i střelba z armádních zbraní.

Dvě noci stráví ve volné přírodě. Závod je především zkouškou jejich psychické odolnosti s přežitím ve volné přírodě. „Během závodu musejí překonávat únavu, vyčerpání i strach. Hodně při tom záleží také na štěstí. Malá chyba nebo náhoda může dokonce družstvo vyřadit ze soutěže," řekl Pazdera.

Vojáky v jesenických horách čekají každoročně rozdílné klimatické podmínky. Loni se potýkali s oblevou a deštěm, přišli tak o možnost absolvovat část trasy na lyžích, v závěru už je závodníci museli nosit. Vojáci se celou dobu pohybovali v rozbředlém sněhu a noci v horách trávili zcela promoklí.

V uplynulých ročnících museli zase odolávat mrazivým teplotám. Loňský ročník nejtěžšího sportovního armádního klání vyhráli opět vojáci ze 7. mechanizované brigády z Hranic již potřetí za sebou.

Armádní Winter Survival simuluje činnost vojenské hlídky v neznámém zimním horském terénu. Specifikou závodu, který se každoročně odehrává na jiných místech Hrubého Jeseníku a jeho ráz se mění i podle počasí, je také extrémní psychická zátěž.

Potvrzují to samotní účastníci, mezi nimiž nechybějí třeba rakouští horští myslivci, kteří doma suplují i horskou službu. Závodu se v uplynulých ročnících účastnili také Francouzi, Maďaři, Norové, Nizozemci a loni poprvé Slovinci.