Za pomoci profesionálních hasičů v závěru minulého týdne vodní záchranáři molo přepravili ze své základny na přehradě zpět do Bruntálu. Molo bylo nutné nejprve rozebrat, naložit na auto a v Bruntále zase složit. Bez velké techniky, kterou poskytli hasiči, by si záchranáři sami těžko poradili.

U mola záchranáři kotví své čluny a vyráží na preventivní plavby. Také posloužilo při mezinárodních závodech ve vodním záchranářství, které se každoročně konají na Hartě.

Starší molo jako vyřazené zakoupili vodní záchranáři loni od Povodí Odry a několik měsíců jej v Bruntále opravovali a dávali do pořádku, aby letos mohlo sloužit na vodě.

„Sezonu přečkalo molo bez poškození, i když počasí na přehradě bylo někdy velmi bouřlivé. Potvrdila se tak koncepce ukotvení, která vznikla v průběhu přípravy mola na sezonu v pracovním týmu,“ sdělil Miloslav Střelec, předseda Vodní záchranné služby Českého červeného kříže Bruntál.

Záchranáři k ukotvení nepoužili lana, která by mohla překážet člunům, ale k zajištění použili dlouhé tyče, zavrtané do dna. Nyní po sezoně vodní záchranáři udělají na molu nezbytné opravy, v plánu mají také prodloužit lávku, vedoucí od mola na břeh.

Ta byla krátká, nedosáhla až ke břehu ale končila ve vodě a tak se záchranáři na molo suchou nohou nedostali. Přes zimu je čekají tréninky na bazéně a odborná příprava.