Loni v září dostali student Milan Boháč a jeho přítelkyně Andrea Bulvasová nápad založit v lesích nedaleko lyžařského vleku mezi Starými Purkarticemi a Vraclávkem sjezdovou dráhu pro cyklistiku. Inspirace čerpaná z podobných tratí v Rychlebských vrších se vyplatila, po roce dřiny si v sobotu mohli tyto dráhy zájemci poprvé oficiálně vyzkoušet.

V sobotu dopoledne se na vleku ve Starých Purkarticích sešlo přes třicet milovníků terénní cyklistiky. Odbitím desáté hodiny se poprvé rozjel vlek, který v zimě slouží lyžařům, a vyvezl první zájemce na vrcholek kopce. „Byla to taková seznamovací akce. Vyzkoušeli jsme, jak funguje vlek, a čekali jsme taky na reakce lidí," řekl zakladatel myšlenky Milan Boháč.

A reakce byly nad očekávání dobré. „Musím uznat, že přítomnost vleku je obrovským bonusem. Cyklisté, ale i koloběžkáři si trať mohou sjet hned několikrát. Největší výhoda je rovněž to, že si i začátečník může obtížné úseky tratě objet," prozradil jeden ze zúčastněných cyklistů Tomáš Mlýnek.

Na vleku si zájemci mohou zapůjčit nejenom dvě sjezdová kola, ale i pět terénních koloběžek.

Vlek pojede každý víkend od 10 hodin v půlhodinových intervalech. Cena jízdného bude maximálně dvě stě korun na den. Tratě mají již nyní délku 3700 metrů. Milovníci podobného sportovního vyžití si tak rozhodně přijdou na své.

„Budeme přidávat i další tratě a vylepšovat ty stávající. Plánujeme navíc další dobrovolné akce, kdy budeme spolupracovat s Dětským domem Lichnov, takže hledáme další dobrovolníky," doplnil Boháč.

Než se však zájemci rozhodnou novou trať vyzkoušet, měli by nejdřív střízlivě zhodnotit své schopnosti „Lidem, kteří si chtějí trať vyzkoušet, vždy doporučuji, aby mysleli především na své bezpečí a jezdili jen v rámci svých možností. Důležitá je nejen kondice a zkušenost, ale i technický stav a typ kola," vzkázal Boháč zájemcům.