Malá Morávka Někteří místní řidiči si zvykli přejíždět přes železniční přejezdy na trati z Bruntálu do Malé Morávky téměř bez rozhlédnutí. Vždyť dráha je dlouho mimo provoz. Teď ale musí zbystřit, aby náhodou nedošlo k nehodě. Vlak zde zase jezdí!

„Díky podpoře Moravskoslezského kraje probudíme osiřelou lokálku z devět let trvajícího spánku a na první prázdninový víkend jsme připravili oslavy obnovení prázdninového provozu,“ informoval spokojeně Ladislav Antalec ze Slezského železničního spolku. Moravskoslezský kraj poskytl finance na prázdninové turistické vlaky z Bruntálu do Malé Morávky. Provoz bude zajišťovat Slezský železniční spolek a dopravní společnost MBM rail o prázdninových víkendech i o svátcích 5. a 6. července, poprvé se pojede už v sobotu 30. června.

Přitom ještě před pár dny nebylo nic jisté. Nečekanou stopku rozjetému projektu vystavila Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) prohlášením, že trať je ve špatném stavu a provozovat tam drážní dopravu nelze. Názor ale změnila. „Na základě dalších jednání, kdy se zpřesnily požadavky dopravce, se hledalo možné řešení k zajištění provozu. Trať za předpokladu realizace nutných opatření je prohlášena za sjízdnou,“ sdělila mluvčí SŽDC Kateřina Šubová deníku Zdopravy.cz. Nutné jsou ale opravy na trati za zhruba deset milionů korun, které probíhají v těchto dnech. Podepřely se například některé mosty, dosypává se štěrk a mýtí zeleň kvůli zajištění rozhledu na přejezdech.

Nic už nebrání tomu, aby byla v sobotu 30. června slavnostně zahájena letní doprava. „Obecní úřad v Malé Morávce nám pomůže s vysekáním trávy okolo nádraží, místní restauratéři se budou podílet na slavnostním zahájení a budou v Morávce na nádraží prodávat občerstvení, my připravujeme historický autobus, který o prvním víkendu bude jezdit na návazné lince do Karlova pod Pradědem a Karlovy Studánky,“ uvedl Ladislav Antalec.

Na nádraží v Malé Morávce budou o víkendu 30. června a 1. července také jezdit modely Sičovy drobné železnice, zahradní dráhy v měřítku 1:8, na které se můžou svézt nejen děti. Předvést své kolejiště přijedou železniční modeláři z Ostravy. Vlaky budou jezdit o prázdninách o víkendech a svátcích pětkrát denně v obou směrech, první vyjíždí z Bruntálu v 7.34, poslední odjíždí z Morávky v 17.45 hodin. Soupravy budou složeny z historické mašinky a vagonku z přelomu 50. a 60. let minulého století, má jít o lokotraktor (T211) a přípojný vůz.

Prodej jízdenek probíhá ve vlaku, dospělý zaplatí za jednosměrnou jízdenku 70 korun, zpáteční vyjde na 100 korun. V ceně je i navazující autobus, jedoucí do Karlova a Karlovy Studánky. Senioři a děti mají slevu, levnější je i jízdenka bez autobusu.

Ilustrační foto
Nejsou řidiči: jednou váš spoj prostě nepřijede...