Obyvatele Železné střeží pět soch, které vznikly díky aktivitám učitele Romana Noháčka a dětí ze Základní školy Vrbno pod Pradědem. Postavičky jsou rozmístěny u autobusové zastávky, u výjezdu na Ludvíkov a u tamní prodejny.

Vznikly po provedených úpravách veřejných prostranství, k nimž došlo díky státní podpoře ze Státního zemědělského intervenčního fondu.

Původně radnice uvažovala v Železné ve spolupráci s vrbenskou základní školou o umístění ukazatelů, které by naváděly turisty po Jeseníkách. „Učitel Noháček vede ve škole kroužek mladých řezbářů. Nápad pojal tak, že nepůjde o ukazatele, ale o sochy," prohlásila vrbenská starostka Helena Kudelová. Město pro figuríny poskytlo dřevěné kůly, které se nyní staly, dá se říct, specifickým symbolem Železné.

„Obyvatelé této části města byli zvyklí dlouhodobě spíš na úpravy, které se dělaly „do země". Ať už to byly opravy vodovodů nebo nová kanalizace či komunikace. Letos poprvé došlo též na něco pěkného, co stojí nad zemí," chválila si starostka Kudelová.

O veřejné prostranství v Železné a vlastně i v celém Vrbně pod Pradědem se stará Rostislav Les. I on si vkusnou novinku pochvaluje.

„Je to zase něco nového, co jsme tu ještě neměli," uvedl Les, který se stará o čistotu města a údržbu jeho komunikací a trávníků. „Mám přesný harmonogram, kudy se mám který den dát. Po více frekventovaných trasách chodím častěji. Harmonogram je dobrá věc, kdykoliv si mě a mou práci může kdokoliv zkontrolovat," dodal Les.