Díky předsedkyni osadního výboru Anežce Továrkové a celému realizačnímu týmu mohli občané Ondřejova a další návštěvníci strávit příjemné odpoledne v přírodním areálu na Kolibě. Bylo pro ně připraveno posezení s hudbou, o kterou se postaral Rudolf Heisig.
Součástí odpoledne, které osadní výbor v Ondřejově pořádá na sklonku letních prázdnin již několik let, byla také soutěž v pojídání švestkových knedlíků a vystoupení břišních tanečnic ze skupiny Neila Střediska volného času Rýmařov.
Do soutěže se přihlásilo sedm jedlíků, mezi nimi nechyběl ani maxijedlík Jaroslav Němec z Bystré u Poličky, který podobné soutěže absolvuje po celé republice. Limit sedmi minut a porce pětatřiceti knedlíků byla výzvou, která se v Ondřejově naskytne jen jednou do roka. Bylo odstartováno a soutěžící se pustili do jídla.
Neuplynuly ani dvě minuty (1:43) a všech pětatřicet knedlíků měl v sobě jako první Jaroslav Němec, druhý Michal Matuška z Krnova spolykal svou porci v čase 2,40 s a třetí Ondřej Pizur z Krnova dojedl knedlíky v čase 3:04. Cenu útěchy za čtvrté místo získal rýmařovský Jaroslav Bahníček, který porci zvládnul v čase 5:40.
Vítězové obdrželi poháry, medaile a poukazy na slevu za práci od šumperské firmy Byt&byt. Aby ani děti, které chtěly soutěžit, nepřišly zkrátka, a bylo jich celkem osm, připravili pro ně organizátoři soutěž se šesti knedlíky. Jako první svou porci zvládnul Tomáš Řoutil, druhá skončila Michala Křapová a jako třetí dojedla Helena Továrková, všichni tři z Ondřejova.
Vítězové obdrželi medaile a sladkosti, ale za účast v soutěži byly odměněny všechny děti. Součástí letního podvečera v Ondřejově byla také bohatá tombola.
„Byl jsem docela překvapen, že to šlo tak rychle, navíc jsem věděl, že knedlíky byly vypeckovány, kromě tří, které pecky měly, to samozřejmě dopomohlo k lepšímu času. Musím říct, že letos se pořadatelům knedlíky podařily, byly asi nejlepší, jaké jsem v Ondřejově jedl. Knedlíky spíše polykám, trochu jsem si je i omastil máslem, takže lépe klouzaly do krku, a samozřejmě nezbytná je voda na zapití," prozradil něco ze své úspěšné taktiky vítězný maxijedlík Jaroslav Němec.
V jeho případě určitě platí, že lepší je ho šatit než živit. Hned po soutěži se totiž vítěz vydal k nejbližšímu stánku a dal si navrch grilovanou klobásku. Jeden z posledních rekordů, doslova světových, vytvořil v televizní show Jana Krause, kde spořádal dvacet čtyři a půl natvrdo uvařených vajec za dvě minuty, navíc se zavázanýma rukama. Dosavadní světový rekord byl dvacet dva a půl vajec za tři minuty bez zavázaných rukou.
Dokáže sníst například dvanáct a půl řízků za čtyři minuty, ve stejném čase kilogram bramboráků, osm stodvacetigramových cheesburgerů zbaští za deset minut a dvanáctichodové menu zvládne za dvaatřicet minut.
„Samozřejmě, že se takhle nepřecpávám každý den, soutěže v různém pojídání jsou záležitost nahodilá. Navíc se snažím pořád hýbat, do práce denně dojíždím na kole. Pravidelně běhám se psem. Teď jsem prošel povinnou lékařskou prohlídkou a vše bylo v naprostém pořádku" říká štíhlý čtyřicetiletý skladník, který se podobným soutěžím věnuje deset let a do konce roku jej čeká ještě třeba pojídání špaget, koláčů, knedlíků, kuřat, hotdogů nebo čokolád.
Letní podvečer v Ondřejově trval až do pozdních večerních hodin. Osadní výbor v Ondřejově zastoupený Anežkou Továrkovou a Ivanou Řoutilovou děkují všem sponzorům: městu Rýmařovu, obci Dolní Moravice, firmám Elektro Bernátek a Machačová, Elektro Zigi, hotel Kamzík, Sklo porcelán Jarmila Laštuvková, Pedikúra paní Sedláčková, Oděvy Alžběta Vepřeková, Nábytek Polách, Elektro Kováčová a Kotrla, Lamont, RTL servis – Lenka Dokoupilová, Byt&byt Šumperk, penzion Zastávka Žďárský Potok, Turistické známky, s. r. o., jídelně pana Podlase a jeho kolektivu, hospůdce Ondřejovce Ivany Bociánové a Marii Čuškové.
-jiko-