Olga Havlová sbírala zkušenosti v komunální politice v jindřichovském zastupitelstvu. Starosta Jindřichova ale z jejího volebního úspěchu určitě radost nemá. Olga Havlová jako zastupitelka za Věci veřejné zorganizovala protestní petici, která poukazuje na to, že projekt nové čističky a kanalizace za 130 milionů korun je pro 1 300 obyvatel Jindřichova zbytečný luxus a plýtvání.

Zvláště za situace, kdy už jedna čistička v obci funguje.

Podobných stížností a kritických podnětů podala celou řadu. Má na svém kontě také desítku trestních oznámení, která se týkala zneužití pravomoci úřední osoby nebo výhod a pletich při veřejných zakázkách.

Předvolební téma: kritika starosty

Olga Havlová jako opoziční zastupitel usiluje už několik let o odvolání jindřichovského starosty Vlastimila Adámka. A nešetřila ho ani ve své volební kampani do parlamentu. Stejně útočně se v kampani vymezila také vůči bývalému hejtmanovi a současnému senátorovi Jaroslavu Palasovi (původně ČSSD, nyní SPOZ).

„Jsem jedenáct let opoziční zastupitelkou v Jindřichově ve Slezsku. Jako členka Věcí veřejných bojuji proti bankrotu obce v souvislosti s rozkrádáním evropských dotací naším starostou," uvedla Olga Havlová v dopisu voličům, na který starosta Jindřichova reagoval článkem „Úsvit? Ne soumrak a tma".

„Na její podnět byly často prováděny různé kontroly hospodaření obce moravskoslezským krajem, finančními úřady, Úřadem pro hospodářskou soutěž v Brně, ministerstvy financí i vnitra a v neposlední řadě i Policií ČR. Žádný z těchto orgánů nikdy nezjistil zásadní pochybení v řízení a činnosti obce," reagoval starosta Adámek na kampaň budoucí poslankyně parlamentu.

Jako důchodkyně bojovala s S-kartami

„Nejsem žádný placený politik, nepobírám od žádné radnice ani korunu. Mé příjmy jsou pouze z invalidního a nyní starobního důchodu," představila se Havlová v dopise svým voličům a připomenula, že jako jedna z prvních začala bojovat proti S-kartám. Ve vysoké politice by chtěla prosadit například plošné zvýšení důchodů o 200 korun.

Další téma je Jaroslav Palas

Kromě S-karet, důchodů a obviňování jindřichovského starosty ze všeho možného je oblíbeným tématem Olgy Havlové také Jaroslav Palas. Nešetřila ho v dopise voličům ani na svém blogu. „Náš okres nemá žádného politika, který by za něj bojoval. Bývalý hejtman Palas bojuje jen sám za sebe, skupuje pozemky a staví velká sídla," zhodnotila Palasův přínos v dopise voličům.

„Skutečnost, že se v Moravskoslezském kraji věci nedějí náhodou, vyplývá z aktivit bývalého hejtmana a současného senátora Jaroslava Palase, který byl zároveň předsedou krajské komise přidělující dotace. Určitě se ještě budeme divit, jak fungovala chobotnice jeho spolustraníků a přátel, které mají chapadla i v současném vedení MS Kraje. Myslím, že kauza Rath je v porovnání s ostravskou klikou jen slabým odvarem," neodpustila si Havlová proroctví na webu Úsvitu.

Zveřejnila telefonní číslo 737 621 620

Havlové nelze upřít snahu být v kontaktu s voliči, protože v rámci předvolební kampaně zveřejnila své telefonní číslo 737 621 620 a upřesnila i dobu, kdy jí může kdokoliv zavolat a sdělit své problémy či náměty. Deníku se v úterý bohužel nepodařilo s paní poslankyní na tomto čísle spojit, ale vzhledem k hektické atmosféře po volbách to lze pochopit.

Schopnost naslouchat obyčejným lidem vysoce hodnotí její příznivci. Například Oldřich Michálek z Vysoké je přesvědčen, že pro náš region je velké štěstím, že ho bude v parlamentu reprezentovat právě Havlová.

„Paní Havlová bydlí kousek od nás, takže se známe už dlouho. Jsem přesvědčen, že ani v parlamentu nevymění své zásady za místa v dozorčích radách. Kandidovala, aby pomohla lidem. Ví, jak se žije na vesnici a dokáže jim naslouchat. Díky práci v obecním zastupitelstvu je pro ni zákon o obcích každodenní chleba.

Dokáže pohledem zastupitele z malé obce předem odhadnout, jaké dopady budou mít schvalované zákony v regionech. Hodně nás sblížilo, když ona bojovala proti různým nepravostem v Jindřichově a já ve Vysoké, takže jsme si pomáhali například právními radami a konzultacemi," uvedl Oldřich Michálek.

Je Havlová nebezpečná?

Havlová na svém blogu slíbila, že začne zveřejňovat, jak se na malých obcích likvidují lidé za podpory policie, státního zastupitelství i státu.

„Jak dalece jsem se stala nebezpečnou mi došlo až ve chvíli, kdy jsem měla poněkolikáté povolená kola na svém osobním automobilu. Nevím, zda jsem se měla hned zabít nebo to byla pouze výstraha, abych do věcí nevrtala. Že to není náhoda, jsem pochopila, když jsem byla oslovena, zda se nebojím, že dostanu na držku," uvedla blogerka Havlová.