Semestr virtuální univerzity tvoří šest kurzů. Téma navazujícího semestru si již vyberou studenti sami. Knihovna ohlásila naplněnou kapacitu už pár dnů před uzávěrkou přihlášek. „Přihlásilo se nám 15 lidí a volají další. Více jich ale přijmout nemůžeme. Chceme, aby účastníci měli zajištěno pohodlí,“ upřesnil krnovský knihovník Petr Munclinger, který má tuto „univerzitu“ na starosti.

A kdo jsou účastníci? „Skupina je různorodá. Jsou to muži i ženy, naši čtenáři i lidé, kteří do knihovny nechodí. O akci se dozvěděli z novin, z našich internetových stránek, nebo od přátel. Většinou je to tak, že člověk nechce chodit sám, tak se s někým domluví a přihlásí se spolu.

Máme i dva manželské páry a také jednoho mladého člověka, který je v invalidním důchodu,“ uvedl Petr Munclinger. Vzdělávání je totiž určeno lidem se statusem důchodce, ať už jde o starobní či invalidní důchod.

Účastníky čekají přednášky, které se budou v knihovně promítat na velké plátno, zakoupené speciálně pro tento účel. Pak také přijde na řadu vyplnění on-line testu. To je možné jak v prostorách knihovny, tak doma na vlastním počítači.

Virtuální Univerzitu třetího věku organizuje jako jednu z forem celoživotního vzdělávání Provozně ekonomická fakulta České zemědělské univerzity v Praze.

S myšlenkou umožnit Krnovanům připojit se k tomuto vzdělávání, přišla krnovská knihovnice Vlasta Jančíková. „Věděla jsem, že tato „univerzita“ funguje v některých knihovnách, v našem okolí například v Rýmařově a ve Středisku vzdělávání ve Vrbně pod Pradědem, takže jsem se zeptala kolegy Petra Munclingera, jestli do toho půjdeme a on souhlasil.

Samozřejmě jsme si předem zjišťovali, zda by o to měli naši čtenáři senioři zájem. Dozvěděli jsme se, že ano, ale skutečnost nakonec ještě předčila naše očekávání. Z toho máme všichni radost,“ řekla Vlasta Jančíková.

Úvodní přednáška proběhla ve středu 31. ledna dopoledne ve studovně Městské knihovny Krnov.

VZDĚLÁVÁNÍ VE VRBNĚ VE STŘEDISKU STŘECHA

Ve stejný den se tato přednáška vysílala také v rýmařovské knihovně. Zde se mohou zájemci o vzdělávání hlásit osobně nebo na telefonním čísle 554 212 566.

Ve Vrbně pod Pradědem se senioři tímto způsobem vzdělávají již od roku 2010. „U nás kapacita není stanovena, ale myslím, že nás bude ke dvaceti. Jde o skupinu, která je víceméně stejná už několik let. Každý semestr je věnován určitému tématu, jako například astronomie, lesnictví, myslivost, včelařství, genealogie, neboli hledání předků. V únoru začínáme téma Cestování co jste možná nevěděli,“ doplnil Jakub Rybár z vrbenského střediska Střecha.

Kurz ve Vrbně začne 6. února od 14.30 hodin. Cyklus je 14denní. Více informací se dozvíte na webu strecha-vrbno.cz.