Vtipálci si už dělají legraci, že sázkové kanceláře teď mohou vypsat kurz, který ze zájemců se stane pacientem nového zubaře a který ne. V Rýmařově z 2181 přihlášených zájemců vylosují tisíc pacientů. Tipaři by takovou šanci na „výhru zubaře“ označili kurzem 1:2.

Před rýmařovskou poliklinikou byl 28. listopadu 2022 stánek Sdruženého zdravotnického zařízení SZZ Krnov, které bude novou zubní ordinaci provozovat. Zde bylo možné vyplnit a odevzdat tištěný formulář. Zájemci se mohli do "slosování" přihlásit také online elektronickým formulářem. Na hladký průběh vyplňování formulářů osobně dohlížel ředitel SZZ Krnov a senátor ANO Ladislav Václavec.

Otevírání nové zubní ordinace v Rýmařově na Poliklinice v září 2022.
Problémy se zubaři na Bruntálsku. Jedna ordinace otevírá, druhá ale končí

„Nyní zkontrolujeme všechny přihlášky, zda tito pacienti už nejsou registrovaní u jiného zubního lékaře. Zkontrolujeme, jestli nevznikla duplicita vyplněním tištěného i online formuláře. Z takto ověřených přihlášek vylosujeme potřebný počet pacientů. Objektivita losování bude určitě zajištěna. Nemyslím, že tam bude přítomný státní notář, ale budou tam lidé, kteří objektivitu losování budou kontrolovat,“ uvedl Ladislav Václavec, který si od občanů vyslechl slova díků, ale také pochybnosti seniorů, zda se vůbec dožijí stomatologického ošetření.

Ujistil je, že SZZ podnikáme kroky k personálnímu zajištění dalších ordinací v okrese Bruntál. „Dokonce už jsme v kontaktu s paní doktorkou, která pochází přímo z Rýmařova. Pokud bude mít chuť pro nás pracovat, jsme připraveni v Rýmařově připravit další zubařské křeslo. Další zubní ordinace jsou naplánované v Jindřichově ve Slezsku a v Bruntálu, kde už je ten proces rozběhnutý. S dalším zubařským křeslem počítáme ve Vrbně pod Pradědem,“ zrekapituloval Václavec své iniciativy jak zlepšit dostupnost zubní péče.

Jedna ordinace otvírá, ale jiná se zavírá

Starosta Rýmařova Luděk Šimko měl samozřejmě z nové ordinace na poliklinice velkou radost, ale současně také smíšené pocity, protože ve stejný okamžik jiná rýmařovská zubní ordinace skončí. Zubní lékařka Júlia Balážová začala v Rýmařově působit v roce 2020 a nedávno oznámila, že skončí.

„Udělali jsme maximum, abychom paní doktorku v Rýmařově udrželi. Vybudovali a nabídli jsme jí ordinaci, která stála nemalé finanční prostředky. Dali jsme jí také tady byt. Její rozhodnutí přišlo ze dne na den. Nic nenasvědčovalo tomu, že by se jí tady nelíbilo,“ vysvětlil Šimko situaci s tím, že odcházející zubařka měla ve své ordinaci registrováno kolem čtyř stovek pacientů. Tato zubní ordinace se zavírá od 31. prosince 2022, a nová ordinace na poliklinice začíná v lednu 2023.

Předregistrace pacientů do nové zubní ordinace ve Městě Albrechticích proběhla důstojně. Přihlásilo se dva tisíce zájemců, ze kterých bude vylosováno tisíc pacientů pro registraci.
Bez fronty a emocí: Pacienty nové zubařské ordinace na Bruntálsku vybere los

„Zubní ordinace na poliklinice vlastně byla jen obnovená, protože na stejném místě už v minulosti existovala. Podle hygieny nesplňovala současné parametry, takže její kompletní přestavba a modernizace nám zabraly asi rok. Vybudování nové ordinace je jedna věc, kterou zvládne město Rýmařov samo, ale na jejím obsazení zubním lékařem jsme spolupracovali s ředitelem krnovské nemocnice Ladislavem Václavcem.

Od 1. ledna 2023 zde začne ordinovat nový pan doktor. Bude to zaměstnanec krnovské nemocnice, který v současnosti působí v Břidličné. Nabídli jsme mu byt, aby mohl v Rýmařově pracovat i bydlet. Doufám, že se mu v našem městě bude líbit,“ uvedl starosta Rýmařova Luděk Šimko.

Krnovské nemocnici byl vydán omezený počet formulářů s žádostí o registraci v nové zubní ordinaci. Na formuláře se stály dlouhé fronty, a ti, ne které se už nedostalo, byli zklamaní. Proto byla ve Městě Albrechticích a v Rýmařově zvolena metoda losování.

František Kuba
Poznámka Fidela Kuby: Studovaný zubař

„Také v Rýmařově jsme se snažili vyhnout nedůstojným frontám a proto jsme rozhodli, že nezáleží na pořadí přijetí žádosti, ale rozhodne zde los. Přestože jsme na to opakovaně upozornili, někteří zoufalí lidé přišli s předstihem. Proto jsme s výběrem tištěných formulářů začali o něco dříve než jsme avizovali, aby lidé mohli trávit advent s blízkými a ne v horečkách kvůli prochlazení ve frontě,“ uzavřel ředitel nemocnice a senátor Ladislav Václavec.