Do letošního ročníku se za Bruntálsko přihlásily obce Valšov a Moravskoslezký Kočov. A přestože se ani jedna z obcí neprobojovala krajským kolem, odvezly si zástupci těchto obcí ze soutěže významná ocenění.

Porota udělila obci Valšov titul Cena naděje pro živý venkov. Pro obyvatele je to pochvala za místní spolkový život a občanskou společnost v obcích. Další cena Zlatá cihla z Programu obnovy venkova putovala do Moravskoslezkého Kočova. Cílem této ceny je ocenit příkladnou venkovskou stavbu. Tyto stavby bývají každoročně zveřejňovány v propagační publikaci Stavby venkova.

V soutěži Vesnice roku 2013 se krajským kolem probojovala do celorepublikového finále obec Jeseník nad Odrou z okresu Nový Jičín. Nyní se tato obec může po právu pyšnit získaným oceněním Zlatá stuha a titulem Vesnice Moravskoslezského kraje 2013.

„Komise sledovala úroveň společenského života v obci, aktivity občanů, celkový obraz vesnice, občanskou vybavenost a infrastrukturu, spolupráci s podnikateli, veřejná prostranství, péči o zeleň a krajinu a další," popsal kritéria soutěže a hodnocení náměstek hejtmana pro cestovní ruch Ivan Strachoň. Soutěž Vesnice roku je každoročně vyhlašována na jarním Dnu malých obcí v Praze.

Organizace soutěže probíhá ve dvou kolech krajském a celostátním. Do celostátního kola pak postupuje za každý kraj jedna obec, které byla udělena Zlatá stuha v krajském kole.

Anna Dohnalová