Přišli na ně nejen místní obyvatelé, ale přijeli i lidé z Bruntálu a širokého okolí. „U nás v Bruntále nic takového není a je to tradice, kterou respektujeme a jezdíme sem běžně,“ vysvětlil například bruntálský zastupitel Karel Svoboda.

Mlsouni si mohli pochutnat na ovaru, ovarové polévce, jitrnicích a jelitech, zabíjačkovém guláši a dalších zabíjačkových specialitách a kdo dostal po všech masných dobrotách chuť na něco sladkého, mohl si dát třeba domácí koblihu. O ještě lepší zábavu se pak postaral harmonikář, který do Moravskoslezského Kočova pravidelně jezdí až z Neratovic.

Každá podobná akce znamená spousta práce a starostí. Tím se ale pořadatelé nenechávají odradit, mají k tomu totiž své důvody. „Hlavní důvod je ten, abychom stmelovali lidi tady mezi sebou. Dneska je taková složitá doba, že vlastně ani sousedé mezi sebou se neznají, takže toto je jeden z důvodů, proč se setkáváme a setkáváme se tady poměrně často. Lidi sem chodí rádi a vlastně všechny generace od vnoučat až po prababičky,“ vysvětlil kočovský starosta Josef Havlik.

Chovatelská výstava trofejí zvěře, ulovené v myslivecké sezoně 2016/2017.
OBRAZEM: Na výstavu do Rýmařova se sjeli myslivci z okresu

Od návštěvy vepřových hodů lidi neodradilo ani to, že se vlastně konají v době velkého velikonočního půstu. Ten v západní církvi začíná na Popeleční středu a trvá čtyřicet dní. Tvrzení, že české země patří k těm, nejateističtějším na světě, bude tedy zřejmě pravdivé.

Ladislav Olejníček