„Firmu jsme vybrali ve výběrovém řízení a jeví se nám velmi dobře," vyjádřila se starostka Vrbna Květa Kubíčková. Zbrojnice bude stát na kraji města nedaleko čerpací stanice pohonných hmot a dokončená by měla být do dvou let.

Vrbenští hasiči už novou zbrojnici nutně potřebovali. Ta dosavadní je stará více než sto let a dnešním požadavkům ani zdaleka nevyhovuje. Vždyť v době, kdy zbrojnice zářila novotou, tahala hasičské stříkačky koňská spřežení. Velké problémy jsou zde zejména s parkováním hasičské techniky nebo v zimě s výjezdem vozů.

„Po nové zbrojnici jsme toužili mnoho let a jsme rádi, že jsme se konečně dočkali. Konečně budeme mít moderní zařízení, které bude odpovídat našim požadavkům," sdělil velitel vrbenské jednotky sboru dobrovolných hasičů Ondřej Chalupa.

„Stálo nás to mnoho času, úsilí a příprav, předcházelo tomu mnoho jednání a po dlouhé době nastal konečně čas realizace. Jsem také ráda, že jsme našli pochopení a pomoc u vedení Moravskoslezského kraje, o přípravu stavby se přímo na místě zajímal náměstek hejtmana Josef Babka," řekla starostka Vrbna pod Pradědem Květa Kubíčková.

Předpokládané náklady na novou moderní hasičskou zbrojnici jsou 21 milionů korun. Z celkové částky by pak 90 procent měla pokrýt dotace.

Ladislav Olejníček