Znalosti o pečení chleba se v rodinách předávaly z generace na generaci. Své o tom ví Vladimíra Křenková ze Stránského u Rýmařova, která peče chleba v domácí peci pravidelně.

„Jednak mě to naučila manželova babička, která pekla chleba od dětství, tenkrát to bylo normální. My dneska na to koukáme jako na raritu. Manžel, kterému chleba z obchodu nechutnal, mě přiměl, abych se do pečení vlastního chleba pustila. Dá se říci, že mě k tomu donutil,“ řekla se úsměvem Vladimíra Křenková.

Základem každého chleba je pouze mouka, kvásek, voda a sůl. Chce to ale čas, protože než chleba pořádně vykyne, uběhnou i tři hodiny. A je to pořádná dřina vhodná spíš pro chlapy než pro ženy.

„Jsme trošku mlsní, takže si vybíráme pšeničnou mouku, tedy bílou, ale dá se i z celozrnné a taky se můžou přidat různé ingredience. Přidáváme vařenou bramboru, přidáváme slunečnicové semínka, dýňové semínka, prostě podle chuti,“ prozradila svůj recept na chleba Vladimíra Křenková.

Díky dotacipečou chleba vkachlových kamnech

Na pečení chleba je nejlepší pořádná pec, která je ale pěkně drahá. Vladimíra Křenková je duší občanského sdružení Nedělní škola, které se snaží o udržení tradičních řemesel. Tomuto sdružení ze Stránského se podařilo na pec získat peníze z Evropské unie.

„My jsme ji díky tomu projektu mohli nechat postavit. Stavěl nám ji kamnář pan Orság z Harrachova. Stavba pece je velmi dlouhá záležitost, stavěla se asi šest týdnů. Ono se to ale nedá uspěchat, musí se dodržovat prověřené postupy,“ vysvětlila Křenková. Sdružení Nedělní škola má nyní k dispozici pec na pečení chleba. Zájemci o netradiční kurz se mohou přihlásit u Vladimíry Křenkové ve Stránském a naučit se péct vlastní chleba pod dohledem zkušených hospodyň.